Musorujsag
Élő Eredmények

Dárdai elárulta terveit

Bild
Októberig Balaton, utána tanulás és önképzés – a Hertha vezetőedzői posztjáról az idény végén távozó Dárdai Pál elárulta, milyen rövidtávú tervei vannak.

A korábbi magyar válogatott szövetségi kapitány 2015 februárja óta irányítja a Herthát, melynek 1997 és 2011 között a játékosa volt. Kedden jelentették be, hogy a következő szezonban már nem ő fog ülni a berlini csapat kispadján. A fővárosiak az elmúlt öt fordulóban kikaptak, öt körrel a bajnokság vége előtt 11. helyen állnak a Bundesligában.

A 43 éves tréner a Bildet beavatta rövidtávú terveibe. Ezek szerint a következő idény augusztus 17-i rajtjánál nemhogy a kispadon nem fog ülni, de még a lelátón sem lesz ott. „A szezonrajtot valószínűleg a balatoni hajómon fogom nézni. Van ott egy kis tévém, amin a német adást is tudom fogni.”

Dárdai hozzátette, októberig pihenni fog, főleg a balatoni nyaralójában. „Ott nagyon jól érzem magam, ott tudok a legjobban kikapcsolódni. Arra szánom az időt, hogy előbb kiszellőztessem a fejem, a Hertha-edzőként eltöltött négy és fél év ugyanis hagyott rajtam nyomokat.”

Novemberben azonban vége a lustálkodásnak, a tréner szeretné magát továbbképezni. „Az embernek muszáj tágítania a látókörét. Nagyon érdekel a sporttudomány, az edzői szakmában egyre fontosabb lesz ez a terület. Muszáj nyitottnak lenni azokkal az ismeretekkel szemben, amelyek jobbá teszik az edzéseket. Vannak kapcsolataim sporttudósokhoz és sportegyetemekhez, ezeket most ki is fogom használni.”

Dárdai Pál az elméleti fejlődés mellett a gyakorlati ismereteket sem akarja elhanyagolni. „Hospitálni fogok néhány nagy klubnál, már fel is vettem velük a kapcsolatot, de még nem kiforrott a dolog.”

Dárdai Pál Mönchengladbach–Hertha bajnoki előtt 2019. február 9-én. (Fotó: EPA/Moritz Müller) Dárdai Pál Mönchengladbach–Hertha bajnoki előtt 2019. február 9-én. (Fotó: EPA/Moritz Müller)

A tervek szerint a magyar szakember 2020 nyarán tér vissza a Herthához, és a berliniek klubmenedzserével közösen döntenek majd arról, hogy milyen feladatot kap az utánpótlásképzésben. „Meglátjuk, milyen feladatot szán majd nekem Michael Preetz.”

A fővárosiak a Bundesliga 30. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén – még Dárdaival a kispadon – a sereghajtó Hannovert fogadják, és ha Thomas Doll együttese nem tud nyerni Berlinben, akkor négy körrel a bajnokság vége előtt már csak az osztályozós pozíció elérésére marad esélye. „Legalább a tizedik helyet szeretném elérni” – tette hozzá az edző, aki újra számíthat Ondrej Dudára, Vedad Ibisevicre, Marko Grujicra, Vladimir Daridára és Niklas Starkra.

További tartalmak