Marad a kizárás: elutasította a FIFA a Chelsea fellebbezését

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fellebbviteli bizottsága is elutasította a Chelsea fellebbezését, így a londoni klub 2020 nyaráig nem igazolhat új játékost.

A FIFA február végén zárta ki a Chelsea-t a következő két átigazolási időszakból, mert megítélése szerint 29 esetben vétett a 18 éven aluli külföldi futballisták szerződtetésének szabályai ellen, illetve számos szabálytalanságot követett el a regisztrációs eljárásban. A Kékeknek mellékbüntetésként 600 ezer svájci frankot (168 millió forint) is fizetniük kell, és a helyzet rendezésére három hónapot kaptak. A szervezet már márciusban is elutasította a Chelsea első fellebbezését.

A BBC beszámolója szerint az elsőfokú ítélethez képest egyetlen változás történt, ez pedig megengedi a londoniaknak, hogy 16 éven aluli brit futballistát az eltiltás alatt is szerződtethetnek.

A londoni klub az ismételt negatív döntés ellenére is reménykedhet még abban, hogy a nyári átigazolási szezonban - amely Angliában június 11-én kezdődik - nemcsak eladni, hanem vásárolni is tud. Ehhez az kell, hogy – a hasonló okból korábban már elmarasztalt topklubokhoz hasonlóan – a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon: amíg ugyanis folyamatban van az ügy, addig nem lép életbe a büntetés.

A Chelsea-nek nagyon fontos lenne, hogy idén nyáron igazolni tudjon. A klub kiharcolta a részvételt a Bajnokok Ligája következő kiírására, de jelentősen meggyengülhet, miután a nemzetközi sportsajtó hónapok óta arról ír, hogy legjobbja, Eden Hazard a szezon végén távozik, és a Real Madridhoz igazol.

A nemzetközi szövetség hasonló okokból a Real Madridot és az Atlético Madridot is megbüntette 2016 januárjában. Előbbinek a CAS-nál sikerült elérnie a határozat felfüggesztését, utóbbinak viszont 2018 januárjáig érvényben maradt az átigazolásokból történt kizárása. A Barcelonát 2014-ben hasonló okból szintén két idényre zárták ki az átigazolásból.