Botrányba fulladt, 60 perc játék után lefújták az afrikai BL-döntő visszavágóját

Botrányos körülmények között ért véget az afrikai Bajnokok Ligája-döntő visszavágója, miután a marokkói Wydad Casablanca labdarúgói levonultak a pályáról azt követően, hogy a játékvezető les címén érvénytelenítette szabályos góljukat, nem működött a videobíró és másfél órát állt a játék.

afrikai bl-döntő (Fotó: AFP) (Fotó: AFP)


Már a finálé első felvonása is hatalmas hullámokat vert, hiszen a Wydad és a tunéziai Espérance de Tunis 1–1-re végződött, marokkói odavágóján közreműködő játékvezető nem adta meg a hazaiak teljesen szabályos gólját, majd egy erősen tizenegyesgyanús esetet sem nézett vissza, noha rendelkezésére állt a videobíró.

A marokkóiak a találkozó után bepanaszolták a játékvezetőt, és a kifogást jogosnak találta az afrikai szövetség (CAF), amely hat hónapra eltiltotta az egyértelműen részrehajló egyiptomi sípmestert. Ilyen előzmények után játszották a pénteken a tunéziai visszavágót, ami még botrányosabb jelenteket hozott.

A találkozón a hazai Espérance szerzett vezetést az első félidőben, majd az 59. percben egy fejesgóllal egyenlített a Wydad. A marokkói játékosok azonban hiába ünnepeltek, az asszisztens lest jelzett, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Úgyis visszanézik – gondolhatták a marokkóiak, no meg a 60 ezres nézősereg, de nem is tévedhettek volna nagyobbat.

videobíró (Fotó: givemesport.com) (Fotó: givemesport.com)


Ugyanis az addig tökéletesen üzemelő videobíró hirtelen használhatatlanná vált, az esetet nem tudta visszanézni a gambiai játékvezető, így maradt az 1–0-ás Espérance-vezetés. A Wydad-játékosok erre úgy döntöttek, tiltakozásképpen nem folytatják a meccset.

A hírek szerint az afrikai szövetség elnöke, Ahmad Ahmad 30 percen át győzködte a játékvezetőt, hogy kezdjék újra a meccset, ám nem jutott dűlőre a sporival, aki nem egészen 60 perc játék és másfél órás (!) megszakítás után lefújta a mérkőzést.

A találkozót így 1–0-ra nyerte az Espérance de Tunis csapata, amely 2–1-es összesítéssel a kupát is elhódította, de valószínűleg itt nincs vége a történetnek, hiszen a CAF nyomozást rendelt el az ügyben.