×

Elhunyt Lennart Johansson, a BL atyja

Életének kilencvenedik évében elhunyt Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke. A svéd sportdiplomata 17 évig állt az UEFA élén, regnálása alatt vezették be a Bajnokcsapatok Európa Kupája helyett a Bajnokok Ligáját.

Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke 2007. január 19-én (Fotó: EPA/Salvatore Di  Nolfi) Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke 2007. január 19-én (Fotó: EPA/Salvatore Di Nolfi)A svéd szövetség szerdai tájékoztatása szerint a 89 éves Lennart Johansson kedden hunyt el rövid betegség után. „Ő volt a legnagyobb futballvezetőnk, a svédek közül senki másnak nem volt ekkora befolyása a világ labdarúgására” – méltatta őt Karl-Erik Nilsson, az SvFF elnöke. „Tiszteletet és elismerést váltott ki a munkája az UEFA vezetőjeként és a FIFA alelnökeként is” – tette hozzá.

Johansson 1990-től 2007-ig állt az UEFA élén, amikor a francia Michel Platini váltotta őt. A FIFA elnöki tisztségére 1998-ban pályázott, de alulmaradt a svájci Sepp Blatterrel szemben. A svéd sportdiplomata nevéhez fűződik az európai futball 1992-es reformja, amikor a Bajnokcsapatok Európa Kupája átalakult Bajnokok Ligájává, melyben már nemcsak az egyes országok bajnokai léphettek pályára.