×

Betekintés a walesi szövetségi kapitány edzői filozófiájába

Kedden este 20:45-kor a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőt játszik azzal a walesi nemzeti csapattal, amelynek a szövetségi kapitánya a Manchester United legendás szélsője, Ryan Giggs. A 45 éves szakember szívesen beszélt felvezető műsorunkban arról, hogy milyen elképzelései vannak a labdarúgásról, milyen preferenciái vannak, illetve mennyire tiszteli csapatának legnagyobb sztárját, gareth Bale-t.

Ryan Giggs (m4sport.hu)
„Nagyon élvezem ezt az új kihívást. Nem könnyű munka, de megéri, és a játékosokkal is remekül kijövök. Sokat segít, ha egy morálisan kitűnő állapotban lévő kerettel kell dolgozni. Olyan 30-35 játékosra van szükségem, akikkel a legmagasabb szinten is helyt tudunk állni. Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az elképzeléseimet, a filozófiámat és a módszereimet. Ez azért kell, mert amikor kevesebb rutinos futballista áll a rendelkezésemre, akkor az új generáció is ugyanolyan szinten tudjon játszani. Nálam a tehetséges fiatalok bevetése az egyik leglényegesebb szempont. Persze, ki kell érdemelniük a meghívót. Azért nem fogok senkit sem játszatni, mert fiatal és fel kell tölteni a keretet. A fiatalok inspirálják az idősebbeket, mert talán egykori önmagukat látják bennük. Nem ijednek meg a lehetőségtől, bátran vetik bele magukat a meccsbe.”

Ryan Giggs játékosként a Manchester Unitedben ugyanazon a poszton szerepelt, mint a válogatott legnagyobb sztárja, Gareth Bale, akinek játékát és elért eredményeit nagyra becsüli.

„Hasonló poszton játszik, mint én és mindketten ballábasok vagyunk. Pár Bajnokok Ligájával többet nyert és Liverpool ellen szerzett gólja a BL-döntőben önmagáért beszél. Épp Mexikóban készültünk és a közösségi szobában néztük a mérkőzést. Amikor beollózta azt a gólt, egy emberként ugrottunk fel és elkezdtünk tapsolni. Hihetetlenül tehetséges, a pályafutásom végén még volt alkalmam együtt játszani vele. Amellett, hogy milyen játékos, emberként is példakép. Egy világklasszis, aki nagyszerű vezére ennek a csapatnak. Két lábbal jár a földön, nagyon örülök, hogy velünk van. Minden edző ilyen játékosról álmodik.”

A mérkőzés 20:45-kor kezdődik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n, de a stúdió már háromnegyed órával korábban indul.