Ha minden így marad, 13 gólkirálya lesz a Copa Américának

Habár még két mérkőzés hátra van a 2019-es dél-amerikai kontinensbajnokságból, akár az is előfordulhat, hogy tömeges túljelentkezés lesz a gólkirályi címre.

(fotó: EPA/Jose Mendez)Már csak a szombati bronzmérkőzés (Argentína-Chile) és a vasárnapi finálé (Brazília-Peru) van hátra az idei Copa Américából, és jelenleg nem kevesebb mint 13 játékos áll a góllövőlista élén, két-két találattal.

A braziloktól hárman (Firmino, Coutinho, Everton), Peruból (Flores, Guerrero) és a chileiektől (Vargas, Alexis Sánchez) ketten-ketten, az argentinoktól Lautaro Martínez tartozik az igencsak visszafogott élbolyhoz.

Már önmagában az fergeteges lenne, ha minden így maradna, azaz egyetlen még érdekelt játékos sem állna egymaga a lista élére. Igaz, ezt akár még az is megteheti egy mesterhármassal, akinek egyetlen gólja nincs még.

Persze ennek az ellentéte sem lehetetlen, egy vagy két góllal további játékosok csatlakozhatnak a tizenhárom gólkirályjelölthöz.

A Peru elleni elődöntő 95. percében büntetőt hibázó Eduardo Vargas pedig foghatja a fejét, ha a címvédő chileiek támadója – aki három, illetve négy éve is gólkirályként zárta a tornát – nem flegmázza el a tizenegyest, most egyedül állhatna három találattal úgy, hogy egy mérkőzésen még pályára léphet.

Egyébként 1999 óta nem fordult elő, hogy egynél több játékos végezzen a Copa América góllövőlistájának élén, akkor a végső győztes brazilok két klasszisa, Ronaldo és Rivaldo osztozott a címen.