Egy hónap alatt 830 millió eurót költöttek igazolásokra a La Liga klubjai

Alaposan „bekezdtek” a nyári átigazolási szezonban a spanyol első osztályú bajnokság (La Liga Santander) csapatai: 33 nap alatt már 830 millió eurót, azaz körülbelül 260 milliárd forintot költöttek játékosvásárlásra.

Eden Hazard bemutatása a Santiago Bernabéu Stadionban (Fotó: EPA/Rodrigo Jimenez) Eden Hazard bemutatása a Santiago Bernabéu Stadionban (Fotó: EPA/Rodrigo Jimenez)


Hivatalosan ugyan csak négy napja tart a nemzetközi átigazolási időszak, a La Liga csapatai azonban már egy (vagy inkább több) vagyont fordítottak az új szerzeményekre (igaz már jóval a piac nyitása előtt megkezdték a „nagybevásárlást”).

Az As beszámolója szerint csütörtök estig bezárólag 66 labdarúgóért 830 millió eurót (kb. 260 milliárd forintot) fizettek ki, amivel természetesen a legbőkezűbb vásárlónak bizonyulnak az öt top bajnokság összevetésében, és úgy általában a világon.

A második helyen a Premier League áll 546 millióval, de „nem sokkal” előzi meg a 533 milliót költő Serie A-t, míg a Bundesliga jelenleg a 4. helyen „szerénykedik” a maga 518 millió eurójával, a Ligue 1 csapatai pedig eddig 171 milliót költöttek.

A spanyol klubok rangsorát természetesen a Real Madrid vezeti, amely több mint 300 millió utalt át az új szerzeményekért. A királyiakat mögött az Atlético Madrid jön 177 millióval, és persze a dobogón találjuk a Barcelonát. A katalánok 113 milliónál tartanak, de könnyen elképzelhető, hogy hamarosan az élre ugorhatnak, hiszen ha hinni lehet a pletykáknak, a 120 millióba kerülő Antoine Grizemann és a 300 millióra taksált Neymar szerződtetése is kézzel fogható közelségben van.

Joao Félix (Fotó: Twitter/Atlético Madrid) Joao Félix meze az Atlético Madrid öltözőjében (Fotó: Twitter/Atlético Madrid)


Az idei nyár eddigi legdrágább igazolásainak listájának élén a Benficától 127 millió euróért vásárolt, immár az Atléticót erősítő Joao Félix áll. A portugált a realos Eden Hazard (100 millió), a bayernes Lucas Hernández (80 millió), a barcás Frankie de Jong (75 millió), a Cityhez igazoló Rodri (70 millió) és az ugyancsak Madridba költöző Luka Jovic (60 millió) követi.


Mondjuk a spanyol csapatok éppenséggel a bevételi oldallal sem állnak rosszul: 67 labdarúgót 565 millió euróért értékesítettek idén nyáron. A jelek szerint az Atlético Madrid sáfárkodik legjobban értékeivel: a Matracosok a francia válogatott Lucas Hernándezt ugyebár 80 millióért adták el Münchenbe, Rodriért pedig 70-et kapnak az angol bajnoktól (és még ott van a biztosan távozó Griezmann).

A spanyol lap számításai szerint egyébként ha ebben az ütemben folytatják a költekezést a La Liga-klubok, a szeptember 2-ig tartó átigazolási szezonban megduplázhatják (!) a tavaly nyáron elköltött körülbelül 930 millió eurót.