Musorujsag
Élő Eredmények

Copa América: Brazília 12 év után ismét Dél-Amerika trónján

m4sport.hu
A házigazda Brazília 12 év után hódította el a Copa Américát, miután legyőzte Perut a dél-amerikai kontinenstorna vasárnapi döntőjében.
epa07702345 Brazil's Gabriel Jesus scores a goal during the Copa America 2019 final soccer match between Brazil and Peru, at Maracana Stadium in Rio de Janeiro, Brazil, 07 July 2019.  EPA/Antonio Lacerda Gabriel Jesust ünneplik a társak a fináléban (Fotó: EPA/Antonio Lacerda)

Az ötszörös világbajnok toronymagas favoritként várta a Peru elleni finálét, ám játékban ez nem mutatkozott meg az első percekben. A perui védelem stabil lábakon állt, egészen a 15. percig, amikor Gabriel Jesus passzából Éverton volt eredményes (1–0). A Gremio játékosa harmadik gólját szerezte a tornán, amivel 12 kollégáját előzte meg a góllövőlistán.

A csapatok nem bántak kesztyűs kézzel egymással, több kemény belépőt is láthatott a közönség mindkét oldalon, de csak Gabriel Jesusnak mutatta fel a játékvezető a sárgát, igaz akár rögtön pirosat is adhatott volna.

A lelkesen küzdő peruiak aztán a 44. percben egyenlítettek: Thiago Silva kezéhez ért hozzá a labda a brazil tizenhatoson belül, és bár nem volt szándékos kezezés, a játékvezető tizenegyest ítélt, amit Paolo Guerrero értékesített (1–1). A szünetre azonban már ismét hátrányba mehettek, hiszen a játékrész hosszabbításában Gabriel Jesus is betalált (2–1).

A második félidő egy hatalmas Coutinho lövéssel kezdődött, majd percekkel később Firmino is hibázott egy ziccert. A 68. percben aztán felcsillant a perui remény: Gabriel Jesus csapott oda ellenfelének, amiért megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került a házigazda, Peru azonban nem tudott ezzel élni.

Sőt, két perccel a vége előtt büntetőhöz jutott Brazília, Richarlison pedig nem hibázott, amivel beállította a 3–1-es végeredményt.

Brazília 12 év után hódította el a Copa Américát, amelyet hatodik alkalommal nyert meg, no meg háromszor a torna jogelődjét.

„Most már mondhatom, hogy edző vagyok: trófeát nyertem a Maracana Stadionban, a futball szentélyében” – nyilatkozta Tite a brazilok szövetségi kapitánya. Hozzátette: szavakkal el sem tudja mondani azt a boldogságot, amit érez.

Ricardo Gareca, a peruiak argentin szövetségi kapitánya az elveszített döntő után sem volt csalódott, és elismerte, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. A szakember szerint a legfontosabb az, hogy hozzá hasonlóan éreznek a perui drukkerek is, akik így izgatottan várják a nemzeti együttes következő időszakát.

„Bejutottunk a döntőbe, esélyünk volt arra, hogy megnyerjük a trófeát. Sokat javultunk a csoportkörben a braziloktól elszenvedett 5-0-s vereség óta. A fináléban voltak jó pillanataink és nagyon hatékonyan ellenálltunk a favorit házigazdáknak” – mondta Gareca. Hozzátette: jó úton járnak a csapatépítésben, és azon kell továbbmenniük, változatlan intenzitással.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elégedetté váljunk. Folytatnunk kell ezt az alázatos munkát, hogy ezen a szinten tudjunk maradni” – utalt Gareca arra, hogy tartósan felvehetik a versenyt a kontinensen meghatározó Argentínával, Brazíliával és Uruguayjal. Közölte: Peruban nincsenek ezerszámra tehetségek, mint a másik három országban, viszont van ötven játékosuk, akikkel versenyképesek tudnak lenni a világon bárkivel.

Gareca 2015 februárja óta ül a perui kispadon, irányításával az együttes tavaly 36 év után játszhatott a világbajnokságon – és ott sem vallott szégyent -, míg a Copa America döntőjébe 44 év után jutott be. Az edzőnek érhetően megnőtt az ázsiója, a sajtóban már azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy átveszi Lionel Scaloni helyét az argentin válogatottnál.

Gareca az erre vonatkozó kérdéseket elhárította. Közölte: elkötelezett, hogy Perut ismét kivezesse a vb-re. „Peru az az ország, amely mindent megadott nekem, mostantól csak a közös munkára és a vb-re fókuszálunk. Semmi esélye nincs annak, hogy máshol folytassam” – mondta.

A finálé egyik főszereplője Gabriel Jesus volt, aki a perui egyenlítést követően az első félidő hajrájában ismét előnyhöz juttatta a brazilokat, majd a 70. percben 2-1-es állásnál piros lapot kapott. A játékos nehezen dolgozta fel, hogy a második sárga lappal kiállították: előbb a játékvezetőnél tiltakozott, majd a pályáról lefelé menet könnyes szemmel öklözött bele néhány tárgyba. Utóbb azonban elismerte, hogy hibázott.

„Elnézést kell kérnem, elkerülhető lett volna a kiállítás. Még nem nőttem fel egészen az ehhez hasonló feladatokhoz” – nyilatkozta a Manchester City 22 éves támadója. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól is, akiket esetleg a túlfűtött gólörömével sértett volna meg. Gabriel Jesus elárulta: a tavalyi világbajnokság óta sokat fejlődött a klubjában.

A torna legjobb játékosának a brazilok 36 éves csapatkapitányát, Daniel Alvest választották meg, aki a tőle megszokott vicces stílusban nyilatkozott, elsősorban a jövőjéről.

„Most nem tudok játszani a válogatottal és a klubommal sem. Kaphatnék munkát valakitől?” – kérdezte az újságíróktól a jobbhátvéd, akinek június végén lejárt a szerződése a francia bajnok Paris Saint-Germainnél, és minden bizonnyal tucatnyi ajánlat között válogathat.

Eredmény,
Copa América, döntő:

Brazília–Peru 3–1 (2–1)

További tartalmak