Bejelentette visszavonulását az Aranylabda egyik legnagyobb vesztese

Hétfőn bejelentette visszavonulását Wesley Sneijder. A holland válogatottsági rekorder 17 éves profi karrierje végére tett pontot.

(MTI/EPA/Koen van Weel) (MTI/EPA/Koen van Weel)Az Ajaxban nevelkedett, majd a Real Madriddal, az Interrel és a Galatasarayjal is szép sikereket elérő Sneijder pályafutását a francia Nice, majd végül a katari al-Garafa együttesében zárta le.

Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban és Törökországban is bajnok lett, vezére volt a 2010-ben triplázó (BL, bajnoki cím, kupagyőzelem) Internek, egy olyan sikernek, amely előtte és azóta sem sikerült egyetlen olasz klubnak sem. Azon a nyáron vb-ezüstérmes lett a holland válogatottal Dél-Afrikában. Az UEFA a BL-szezon legjobb középpályásának választotta, a vb-n öt gólt szerzett, akárcsak a több gólpassz miatt gólkirály Thomas Müller, négyszer lett a meccs legjobbja és a torna álomcsapatába is beválasztották.

Kiemelkedő teljesítménye azonban arra sem volt elég, hogy az akkor még FIFA-Aranylabda három végső esélyese közé bekerüljön, Messi, illetve két világbajnok, Iniesta és Xavi maradt versenyben az egyéni elismerésért, amelyet végül az argentin kapott meg.

A szakma és a szurkolók körében is sokan gondolták úgy, igazságtalanul felejtették ki a holland középpályást, még Xavi is megjegyezte, ott lett volna a helye a top3-ban.

134 válogatott mérkőzés után, 2018-ban mondott búcsút a holland válogatottnak. A 35 középpályás döntését hétfőn az FC Utrecht székházában jelentette be, ahol mostantól kiállítás tekinthető meg karrierjének trófeáiból, emlékeiből. Sneijder soha nem játszott szülővárosa csapatában, viszont ezután a klub vezetésében kap szerepet.„Rengeteg érzelem köt a városhoz, most hogy visszavonultam a profi labdarúgástól, szerettem volna magamnak egy kellemes helyet, ahol kedvemre nosztalgiázhatok”mondta Sneijder.