×

Így zajlott „percről percre” a Neymar-szappanopera

A Le Parisien című francia újság megpróbálta rekonstruálni, mik voltak a nyári átigazolási időszak slágertémájának, Neymar → végül kútba esett – Barcelonába igazolásának fontosabb állomásai. A legfontosabb megállapítás: a megegyezés tulajdonképpen egyszer sem volt elérhető közelségben.

Neymar a PSG edzésén 2019. augusztus 29-én (Fotó: EPA/Yoan Valat) Neymar a PSG edzésén 2019. augusztus 29-én (Fotó: EPA/Yoan Valat)A 27 éves brazil támadó neve a nyári átigazolási hírekben szinte naponta szerepelt, végül nem sikerült visszatérnie a Barcelonához, de a Paris Saint-Germain nélküle tudta le a nyári felkészülését, valamint augusztusban öt tétmérkőzését.

A párizsi lap szerint Neymar június közepén közölte a PSG elöljáróival, hogy el akarja hagyni a csapatot. A klubvezetést állítólag sokkolta a bejelentés, a katari tulajdonosok állítólag „megalázva” érezték magukat. Nem sokkal később Tamín bin Hamad ász-Száni sejk, katari emír kiadta az ukázt: Neymar távozhat, de csak akkor, ha többet kapnak érte 222 millió eurónál, amennyit 2017-ben a PSG fizetett a brazilért a Barcelonának.

A hír időközben eljutott a játékosokhoz is, Nasszer al-Kelaifi klubelnök pedig közölte velük, hogy Neymar csak akkor távozhat, ha az ajánlat grandiózus, 300 millió euró körüli.

A barcelonai klubvezetés számára már akkoriban világossá vált, hogy a PSG követelései nehezen teljesíthetők. A La Parisien úgy tudja, a katalánok megpróbáltak nyomást gyakorolni Neymar környezetére – elsősorban édesapjára, aki egyben az ügynöke is –, hogy a játékos álljon a nyilvánosság elé és jelentse be, hogy vissza szeretne térni a Barcelonába.

Neymarék ezt nem tartották túl jó ötletnek, a nyilvános bejelentéssel ugyanis nem akarták felégetni a Real Madridhoz vezető hidat. A párizsi lap szerint mindeközben a királyi gárdának esze ágában sem volt leigazolni Neymart, őket inkább a brazil párizsi csapattársa, Kylian Mbappé érdekli, de ő is csak a jövő nyáron.

Augusztus 13-án a PSG sportigazgatója, Leonardo Párizsban találkozott egy Barcelona-delegációval. A katalánok Philippe Coutinhót és egy csekély összeget – a hírek szerint 40 millió eurót – ajánlottak, a Le Parisien szerint „gyakorlatilag üres kézzel jöttek”. A PSG elutasította az ajánlatot, Coutinho pedig egy héttel később a Bayern Münchenhez igazolt.

A lap szerint a megegyezés tulajdonképpen egyszer sem volt elérhető közelségben. „A PSG régóta tudta, hogy a Barcelona nem tudja előteremteni a szükséges pénzt. Egyik klub sem fizetné meg azt az árat, amit a párizsi klub megnevezett.”