Magyarország költségvetésének 9%-át költötték játékosra a topligák nyáron

Szeptember 2-án Európában véget ért a nyári ágigazolási szezon a labdarúgásban. Az öt nagy bajnokságban a klubok körülbelül 1900 milliárd forintot költöttek játékosra, ez pedig több mint kilenc százaléka a kiadási főösszegnek Magyarország idei költségvetésében.

A Premier League-ben augusztus elején, a négy másik topligában (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Serie A) szeptember 2-án zárult le az átigazolási piac. Az angol, a francia, a német, az olasz és a spanyol klubok több mint 5,2 milliárd fontot, azaz nagyjából 1900 milliárd forintot költöttek kereteik megerősítésére.

Joao Felix (fotó: EPA/Miguel A. Lopes) Joao Felixet 120 millió euróért vette meg az Atlético Madrid a Benficától (fotó: EPA/Miguel A. Lopes)Magyarország tavaly nyáron elfogadott 2019-es költségvetése 20 587,531 milliárd forint kiadási főösszeget tartalmazott, ennek pedig 9,2 százaléka az öt nagy labdarúgó-bajnokságban a nyáron játékosra elköltött pénz.

Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, hogy az egyéb piacokon mire lenne elég ez az összeg.

Bugatti La Voiture Noire (Fotó: bugatti.com) Bugatti La Voiture Noire (Fotó: bugatti.com)A világ legdrágább új autóját – legalábbis annak motor és belső dizájn nélküli tanulmányát – idén márciusban mutatták be a Genfi Autószalonon. A Bugatti La Voiture Noire ára körülbelül 5,5 milliárd forint, azaz 334 darabot lehetne belőle vásárolni a topligák igazolásokra költött összegéből.

A Pink Floyd frontembere, David Gilmour júniusban elárverezte gitárgyűjteményét. Legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster (The Black Strat) volt, amelyet kilétét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért (1,2 milliárd forint) szerzett meg, és amely így a Christie's adatai szerint a világ legdrágábban elárverezett gitárja lett. Az 1900 milliárd forintból tehát több mint 1500 ilyen hangszer jönne ki.

David Gilmournak, a Pink Floyd frontemberének 1969-es Fender Stratocasterjét mutatja a Christie’s aukciósház egyik munkatársa 2019. március 27-jén (Fotó: EPA/Neil Hall)Az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdető oldalon jelenleg a legdrágább budapesti ingatlan egy 4300 négyzetméteres, 79 szobás Duna-parti ház a Váci utcánál. Az örökpanorámás ingatlanért 6 milliárd forintot kér a tulajdonos, azaz 316 darab ilyen ház férne bele a topligák nyári költéseibe.

Megint az angolok költötték a legtöbbet

A Deloitte könyvizsgáló cég számításai szerint költekezésben ezúttal is az angol Premier League klubjai jártak az élen 1,55 milliárd euróval, miközben a nettó kiadásuk 635 millió volt. Az angol klubcsapatokat a spanyolok követték 1,37 milliárddal, a La Liga együttesei először lépték át az egymilliárdos határt. Ezután sorrendben az olaszok (1,17 milliárd), a németek (740 millió) és a franciák (670 millió) következtek.

Dan Jones elemző hozzátette, az európai topbajnokságokban szereplő klubok jobb pénzügyi lehetőségeiknek köszönhetően nem kényszerültek legjobb játékosaik eladására. Kiemelte, hogy sztárigazolásban így sem volt hiány: a Benfica 126 millió eurót kapott Joao Felixért az Atlético Madridtól, amely 120 millióért adta el Antoine Griezmannt a Barcelonának. A harmadik csúcsigazolás Eden Hazard volt, akiért a Real Madrid 100 milliót fizetett a Chelsea-nek.

Dan Jones hangsúlyozta, a Premier League-ben - ahol már augusztus 8-án lezárult az átigazolás - kis mértékben elmaradtak a rekordtól, míg az angol klubok nettó kiadása 2015 nyara óta a legalacsonyabb volt.