Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb brazil focistát honosított Kína

mti
A brazil támadójátékos, Alan Carvalho márciusban bemutatkozhat a kínai labdarúgó-válogatottban.
Alan Carvalho (Forrás: Alan Carvalho Facebook) Alan Carvalho (Forrás: Alan Carvalho Facebook)

A középcsatár 2010-ben igazolt hazájából a Red Bull Salzburghoz, és 2013 tavaszán még azt nyilatkozta, hogy osztrák válogatott szeretne lenni, ám a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint legalább öt évig kell abban az országban élnie, amelynek színeiben futballozni akar.

Erre végül nem került sor, mert Carvalho 2015 januárjában Kínába szerződött, és előbb a Kuangcsou Evergrande együttesében szerepelt, majd kölcsönadták a Tiencsin Tienhajnak. A támadójátékos már lemondott a brazil állampolgárságáról, és ha az adminisztratív folyamatok lezárulnak addig, márciusban, a Maldív-szigetek csapata elleni világbajnoki selejtezőn bemutatkozhat kínai színekben.

Carvalho honfitársa, Elkeson de Oliveira Cardoso példáját követi, aki szeptember óta futballozhat Marcello Lippi szövetségi kapitány válogatottjában. A kínai hatóságok éppen azért enyhítették az állampolgársághoz jutás szigorú szabályait, hogy a labdarúgócsapat 2002 után ismét kijuthasson a vb-re. Az angliai születésű középpályás, Nico Yennaris június elején mutatkozott be a válogatottban Li Ke néven, így a csapat történetének első külföldön született játékosa lett. Az ő édesanyja kínai, Elkeson és Carvalho viszont csupán úgy kötődik az országhoz, hogy évek óta ott futballozik.

A kínai válogatott a világbajnoki selejtezősorozat második szakaszában Szíria, Fülöp-szigetek, Maldív-szigetek és Guam csapatával szerepel azonos csoportban. A 2022-es katari vb-n négy válogatott szerepelhet az ázsiai térségből.

További tartalmak