Egy 16 éves csodatini csapja rá az ajtót Neymarra Barcelonában?

A La Liga idei szezonjának eddigi legnagyobb szenzációja a mindössze 16 éves Ansu Fati, aki eddig három bajnokin játszhatott – azokat sem végig –, de már egy gólpassz mellett két gólt szerzett a bajnok Barcelona színeiben.

Ansu Fati (jobbra) (Fotó: EPA/Toni Albir)
A spanyol bajnokság eddigi felfedezettje 2002 október 31-én született Bissau-Guineában, Anssumane Fati a teljes neve. Hatéves volt, amikor a családja Spanyolországba költözött, egy Sevilla melletti kis faluba.

Édesapja elvitte a Sevilla labdarúgócsapatához, ahol le is igazolták, de a Barcelona még melegében elhappolta a még kölyök Ansu Fatit. Bő egy évtizeddel később a Camp Nou közönsége éltette a még mindig gyerek labdarúgót, aki három meccsen léphetett pályára és kétszer is betalált az ellenfelek hálójába (egy gólpassz mellett).

A Valencia elleni kiütéses (5-2) győzelem alkalmával már a kezdőbe is nevezte Ernesto Valverde. Két perc sem keltett neki, hogy betaláljon a vendégek hálójába, további öt, hogy a holland de Jongot kiszolgálja. Pillanatok alatt a keblére emelte a teljes Camp Nou, ami nem csoda: a La Liga történetének legfiatalabb „duplázója” lett a maga 16 évével és 138 napjával.

(fotó: EPA/Toni Albir)Egész nyáron arról lehetett olvasni, hogy Neymar mindenáron el akarja hagyni a Paris Saint-Germaint. A brazil vágya nem teljesült, a Barcelona, talán ez Fati nagy szerencséje. A katalán klub vezetősége az átigazolási piac zárása után úgy döntött, télen újra megpróbál harcba szállni a brazilért, de hirtelen kérdésessé vált, hogy ez vajon valóban megéri-e nekik, egyáltalán kell-e? Mindenesetre több indok is ez ellen szól.

1. Neymar ára: Ha a klub vezetése tényleg akarja Neymart, akkor nagyon sok pénzt kell félretennie a cél érdekében, a 200 millió euró körüli átigazolási összeg mellett kiemelkedő fizetéssel is számolni kell.

2. A közönség megszerette Fatit: Neymar távozásakor sok szurkoló, aki élt-halt a brazilért, elfordult tőle, a nyár folyamán sokan fintorogtak annak hallatán, hogy a Barca vissza szeretné vinni a katalán fővárosba. Mindeközben, a semmiből hirtelen előbukkant a 16 éves tehetség, akit a szurkolók azonnal megszerettek. Már a vezetőségen belül is arról beszélnek, hogy az ölükbe hulló lehetőséggel fölöslegessé válik a brazilban gondolkodni.

3. Messi is megkedvelte Fatit: A klub legnagyobb csillaga, Lionel Messi volt az egyik legnagyobb szószólója annak, hogy Neymar térjen vissza. Ugyanakkor augusztus 25-én, a gyerek bemutatkozó mérkőzése után – a Betis ellen – maga az argentin csillag volt az, aki posztolt egy képen saját közösségi oldalán, amint Fatival áll, jelezve, hogy a csapat vezéreként kiáll mellette.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon


Leo Messi (@leomessi) által megosztott bejegyzés,
 

4. Ha Neymar jön, Fati kiszorulhat: Amennyiben mégis úgy döntene a Barca vezetősége, hogy télen megszerzi Neymart, akkor az alaposan megfékezhetné a tinédzser pályafutását. Egy olyan támadósorba, ahol Messi, Griezmann, Dembélé, Suárez és Neymar szerepel, egyszerűen nem lenne hely a számára.

5. Fati a klub utánpótlásbázisának gyermeke: Évek óta kritizálják a klubot, hogy szórja a pénzt a drágábbnál drágább játékosokra, miközben fittyet hány a La Masía tehetségeire. Hosszú idő után Fati lehetne az első bizonyíték arra, hogy a Barca nevelőbázisában igenis hatékony munka folyik. Pontosan ezért, ha választani kellene, akkor a csapat hívei közül többen a fiatal bissau-guineaira szavaznának.

Már, ha mondhatjuk annak, ugyanis a Spanyol Labdarúgó Szövetségnél is felfigyeltek rá, és már a honosításán dolgoznak.

Október 26-án kezdődik Brazíliában az U17-es világbajnokság, az lenne a szövetség célja, hogy Ansu Fati a spanyolokat erősítse a seregszemlén. Mivel már több mint tíz éve él Spanyolországban, elvi akadálya nincs annak, hogy megszerezze az állampolgárságot, a kérdés az, hogy október végéig sikerül-e elvégezni a szüksége adminisztratív munkákat, amellyel ez lehetővé válhat.

Fati akár már a magyar U17-es válogatott ellen is játszhat, amely kiharcolta a részvételt a viadalon. Ehhez minimum az kellene, hogy a spanyolok és a mieink is továbbjussanak csoportjukból.