Ha kirúgják Zidane-t, a Real Madrid 2014-es BL-győztese válthatja

A Real Madrid nem kezdte jól a szezont, a Bajnokok Ligája nyitófordulójában 3–0-ra kikapott a PSG vendégeként, a spanyol sajtó máris megszellőztette Zinedine Zidane menesztésének lehetőségét.

(fotó: EPA/IAN LANGSDON)Hiába nyert a vezetőedzőként három BL-t a madridiakkal és köszöntötték messiásként márciusi visszatérésekor, a modern futball törvényszerűségei a franciát sem kímélik.

Ennek az az oka, hogy Zidane második időszaka és újjáépítési projektje fél év elteltével sem mutatja annak a forradalmi változásnak a jeleit, amiben Cristiano Ronaldo távozása óta reménykednek a szurkolók.

(fotó: EPA/RODRIGO JIMENEZ)Bár elköltöttek 300 millió eurót új játékosokra, maradt hiányérzet a nyári átigazolási időszakban, a keret kiegyensúlyozatlan és az a Gareth Bale, James Rodríguez páros tűnik a legfontosabb láncszemnek, akiktől egész nyáron meg akartak szabadulni, de végül nem sikerült egyiket sem el- és/vagy kölcsönadni.

Bár a párizsi volt a Real szezonbeli első veresége és augusztus óta számos sérülés is nehezíti a vezetőedző dolgát (gyakorlatilag alig van olyan játékos a keretben, aki az elmúlt két hónapban nem szorult az oldalvonal mellé), mindent egybevetve sem néz ki jól az eddigi eredménysor: 5 mérkőzésből csak kettőt nyertek meg, 9 gólt kaptak és ugyanennyit szereztek. A PSG ellen úgy szenvedtek háromgólos vereséget, hogy egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt a csapatnak, ilyenre a klub elmúlt 15 évében nem volt példa.Persze még mindig csak szeptember közepe van, ha nem a világ egyik legnagyobb klubjáról lenne szó, talán fel sem merülne az edzőváltás kérdése. De a Real Madridnál olyan szintű nyomás és eredménykényszer van, hogy néhány rossz meccs után simán kilazul a kispad lába. Florentino Pérez nem a végtelen türelméről híres, még akkor sem, ha az edzőt épp Zinedine Zidane-nak hívják.

A bizonytalanság erősítése érdekében a katalán sajtó is mindent elkövet. A Sport már azt is kiszámolta, 80 millió euróba kerülne Zidane menesztése, miközben José Mourinho türelemmel várja, hogy megcsörrenjen a telefon. A Marca úgy véli, Massimiliano Allegri is esélyes lehet a posztra.

A Mundo Deportivo szerint esélyesebb, hogy a Rafa Benítez menesztése után megkezdett utat folytatná Florentino Pérez, és egy edzői karrierjét éppen elkezdő korábbi közönségkedvencben gondolkodik: Xabi Alonsóban.

Xabi Alonso - fotó: EPA/Peter Kneffel Xabi Alonso (fotó: EPA/Peter Kneffel)A Liverpoollal és a Real Madriddal is Bajnokok Ligáját nyerő, világ- és Európa-bajnok korábbi baszk középpályás az előző idényben kezdte meg a munkát a Real Madrid utánpótlásában, az U14-es csapatot edzette, a szezon végén azonban elengedték, jelenleg a Real Sociedad B csapatát irányítja. Pérez állítólag ezt nagyon bánja.

Akár képben lehetne Raúl González is, a szintén edzői karrierjét egyengető csatárlegenda a Real Madrid U15-ös csapatától a Castillához lépett fel a nyáron, de Pérez állítólag jobban bízik Xabi Alonso képességeiben, karakteresebb edzőnek és jobb taktikusnak tartja.

A Real Madrid a hétvégén a listavezető Sevillához látogat egy – mindig – kőkemény erőpróbára. Minden bizonnyal ez a mérkőzés is segít majd a Real Madrid elnökének abban a döntésben, amit muszáj lesz meghoznia: bízzon türelemmel a klub történetének egyik legnagyobb sikerkovácsában vagy a változás sürgetése érdekében lépje meg az elnökök egyik kedvenc húzását: a jó öreg edzőváltást.