Gulácsiék exedzője is támogatja Dárdai reformötletét

Ralf Rangnick szerint megérett az idő arra, hogy megnöveljék a kapuk méretét a labdarúgásban. Az RB Leipzig korábbi edzője mindezt az emberiség átlagmagasságának elmúlt száz évben tapasztalt növekedésével indokolta.

Dárdai Pál és Ralf Rangnick az RB Leipzig – Hertha BSC Bundesliga-meccs előtt 2019. március 30-án (Fotó: MTI/AP/Jens Meyer)„Ha belegondolunk, hogy az ember az elmúlt száz évben átlagosan tíz, talán tizenöt centiméterrel is magasabb lett, jogosnak tartanám azon elgondolkodni, hogy a kapunak még mindig 2,44 méter magasnak és 7,32 méter szélesnek kell-e lennie – nyilatkozta a Kickernek a jelenleg a Red Bull egész sportrészlegének vezetőjeként dolgozó Rangnick. – Talán három centivel magasabbnak és öt centivel szélesebbnek kellene lenniük.”

A 61 éves extréner ugyanakkor úgy véli, ez a változás nem fog bekövetkezni, mivel így világszerte kapuk millióit kellene lecserélni, ráadásul abban sem biztos, hogy a kapunagyobbítás meghozná a remélt eredményt, vagyis a több gólt.

Nem Rangnick az első szakember, aki felvetette a kapuk méretének növelését, tavaly Dárdai Pál állt elő hasonló ötlettel, igaz, ő még drasztikusabb megoldást javasolt. A magyar tréner még a Hertha vezetőedzőjeként nyilatkozott úgy, hogy fél méterrel magasabb és fél-fél méterrel szélesebb kapukat képzelne el. „Régebben a kapusok alacsonyabbak voltak, gyakran olyan magasak, mint én. Ma már más a helyzet, de a kapu ugyanaz maradt – fogalmazott tavaly augusztusban a 179 centi magas tréner. – Akkor ismét gyakrabban lennének olyan eredmények a Bundesligában, mint egy szép 4-4 vagy egy 5-3” – tette hozzá.