Musorujsag
Élő Eredmények

Leonel Pontes átadta helyét a Sporting új vezetőedzőjének

Leonel Pontes átadta helyét a Sporting új vezetőedzőjének

m4sport.hu
Már nem Leonel Pontes - a Debrecen korábbi portugál edzője - irányítja a Sporting első csapatát.

A gyenge szezonkezdés miatt szeptember 3-án menesztették a holland Marcel Keizert, a lisszaboni Sporting vezetőedzőjét.

Helyét ideiglenesen Leonel Pontes vette át, aki ekkor már a klub U23-as csapatának mestere volt. Nem állítható, hogy a Loki korábbi vezetőedzőjének kezei alatt jól muzsikáltak az Oroszlánok.

Debütálásán a portói Boavista vendégségében 1-1-es döntetlennel nyitott, majd az Európa Ligában 3-2-es vereséget szenvedett el Hollandiában, a PSV Eindhoven ellen.

Első mérkőzésén a José Alvalade Stadionban újabb verést kapott, a szezon meglepetéscsapata, a bajnokságot vezető Famalicao nyert a portugál fővárosban 2-1-re.

Mindeközben a klub vezetése lázasan kereste a lehetőséget, hogy ki lehet Keizer végleges utódja. Frederico Varandas, a Sporting 40 éves elnöke sok szakemberrel tárgyalt, köztük José Mourinhóval.

Jose Mourinho (Fotó: EPA/Peter Powell)

A legutóbb a Manchester Unitedet irányító edző pályafutása bizonyos szempontból a Sportingban kezdődött, hiszen 1992 és 1996 között a legendás Sir Bobby Robson mellett dolgozott.

Az angol csak fél évet töltött el a Sportingban, ahonnan az ország északi nagycsapatához, a Portóhoz ment, Mourinho pedig követte őt. Az első időszakban csak tolmácsa volt, később segédedzője Robsonnak, akitől gyakorlatilag eltanulta az edzői szakmát.

A tavaly december óta csapat nélkül maradó szakember köszönte a lehetőséget, de nemet mondott az elnöknek. Az O Jogo információi szerint Mourinho azzal hárította el a megkeresést, hogy egy olyan projektre, megkeresésre vár, amelynek köszönhetően a Bajnokok Ligájában is megmérettetheti magát. A Sporting „csak” az EL-ben vitézkedik.

Ugyancsak asztalhoz ült Leonardo Jardimmal, az AS Monaco trénerével, akivel baráti kapcsolatot ápol, ráadásul neki is van kötődése a csapathoz, hiszen 2013-tól egy évig ült a kispadján. Bár küszködik a Monacóval – hol van már az az időszak, amikor a BL elődöntőjéig vezette a hercegségbeli klubot –, de jól érzi magát Franciaországban, nem tervezi a váltást, így ő is nemet mondott a lehetőségre.

Beszélt még Marco Silvával, aki alatt jelenleg nagyon inog a kispad az Evertonnál, illetve az egykori remek Porto-balhátvéddel, Rui Jorge-zsal, ő most a portugál U21-es válogatott szövetségi edzője. Mindketten elutasították a felkérést.

Marco Silva (Forrás: Everton – Facebook)

Nagy fogás lehetett volna az olasz Massimiliano Allegri, aki nyáron állt fel az olasz bajnok Juventus kispadjáról, de ő már akkor is hangoztatta, hogy egy ideig pihenni akar, ehhez az elképzeléséhez pedig még mindig tartja magát. Újabb nemmel szembesült Varandas, aki csütörtökön este azzal a ténnyel is szembesült, hogy nem válogathat tovább.

Csapata a ligakupában a szezon másik meglepetéscsapatát, a Rio Avét fogadta, amely Carlos Carvalhal vezetésével – ő korábban az angol Swansea menedzsere volt – látványos és eredményes futballt játszik. Ezt csütörtökön a Sporting is megtapasztalhatta, amely saját közönsége előtt kapott ki 2-1-re.

Swansea, 2018. január 2.
Carlos Carvalhal, a Swansea City vezetőedzője az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban a Tottenham Hotspur ellen játszott mérkőzésen a swansea-i Liberty Stadionban 2018. január 2-án. (MTI/AP/PA/Nigel French)

„Úgy érzem, mindent megtett a győzelemért a csapat, hét nagy helyzetünk volt, miközben az ellenfélnek nagyon veszélyes és elképesztően hatékony ellentámadásai voltak. Nem használtuk ki a lehetőségeinket, ami egy idő után görcsössé tett minket. Nem érdemeltünk vereséget” – nyilatkozta a kellemetlen vereség után Pontes, akinek az első csapat edzőjeként kvázi ez volt az utolsó nyilatkozata.

Az eddig felsoroltak mellett akadt még egy név Varandas kalapjában, a 43 éves Jorge Silasé, aki játékosként nem alkotott maradandót, edzői pályafutását pedig tavaly januárban kezdte a Belenenses kispadján.

Pénteken kora délután a klub hivatalosan bejelentette az új edzőt, Pontes pedig mehet vissza a fiatalokhoz azzal a szomorú ténnyel – amit maga is kimondott – hogy nem tudott csodát művelni. Az új edző ebben, de úgy gondolja, hogy nem az ő feladata csodát tenni.

„Soha nem fogják hallani tőlem, hogy nem hiszek a játékosaimban. Hogy lesz-e csoda? Nem mi, edzők vagyunk azok, akiknek csodát kell tenni, hanem a játékosoknak a feladata ez. Ehhez pedig adott a minőség. Minden játékosnak megvan a maga története, mindegyiknek megvan a maga oka, hogy miért van itt. Kihozzuk belőlük azt, ami bennük rejlik. Leonelnek (Pontes) nem volt sok ideje, márpedig arra szükség van. Meghallgatom a játékosokat, hogy megtudjam, ehhez mire van szükségük, mit akarnak” – mondta bemutatkozásánál Silas.

Borítókép: Leonel Pontes (Fotó: Miguel Pereira)

További tartalmak