Musorujsag
Élő Eredmények

Az angol válogatott rasszista sértések esetén kész átlépni az UEFA-protokollt

Az angol válogatott rasszista sértések esetén kész átlépni az UEFA-protokollt

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A Chelsea labdarúgója, Tammy Abraham elmondta, az angol labdarúgó-válogatott kész levonulni a pályáról, ha akár csak egyetlen játékosát is rasszista sértés éri a soron következő Európa-bajnoki selejtezőkön.

Az angol együttes négy mérkőzés után százszázalékos teljesítménnyel vezeti csoportját, október 11-én pedig Csehországba, míg három napra rá Szófiába utazik, ahol több szektor is le lesz zárva, az UEFA ugyanis részleges stadionbezárással büntette a bolgárokat szurkolóik júniusban tanúsított rasszista viselkedése miatt (a drukkerek a csehek és a koszovóiak elleni selejtezőn sem bírtak magukkal).

A háromoroszlánosok szövetségi kapitánya, Gareth Southgate még a múlt hónapban jelezte, az októberi két meccs előtt megvitatja a témát a csapattal, a Chelsea csatárának elmondása alapján pedig fel vannak rá készülve, mit tegyenek, ha esetleg őket is a nyárihoz hasonló atrocitás érné.

„Ha ez akár egyetlen játékosunkkal is megtörténik, az olyan, mintha az egész csapatot érné támadás” – olvasható Abraham nyilatkozata a BBC-n.

Az UEFA háromlépcsős, faji megkülönböztetésről szóló egyezményének utolsó pontja alapján a játékvezető félbeszakíthatja a mérkőzést, ha a stadionban a figyelmeztetések ellenére sem csitulnak a kedélyek, az angol csapat viszont nem biztos, hogy megvárná ezt.

„Átbeszéltük a protokollt, és végül a csapatkapitányunkkal, Harry Kane-nel arra jutottunk, hogy ha csak egyetlen futballistánk lesz, aki az esetleges rasszista inzultusok miatt rosszul érzi magát, és a figyelmeztetés ellenére újra megtörténik az eset, akkor a játékosok a szakmai stábbal együtt meghozzák a szükséges döntést, és eredménytől függetlenül az egész csapat levonul a pályáról.”

A válogatott jobbhátvédje, Trent Alexander-Arnold elmondta, egyetértettek abban, hogy a csapatnak követnie kell a protokollt, de hozzátette, „szélsőséges esetben viszont más utat kell választanunk”.

További tartalmak