Már az U17-es vb-n megvillantak későbbi világklasszisok, de legtöbben csak értek

Kroos, Fabregas vagy David Silva már 17 évesen is klasszis volt, nem véletlenül nyertek egyéni díjakat a korosztályos vb-n. Ugyanakkor Xavi és Iniesta klasszisa csak később bontakozott ki.

Október 26. és november 17. között Brazíliában rendezik az U17-es labdarúgó-világbajnokságot, melyen a magyar együttes is érdekelt. Preisinger Tamás csapata Nigériával, Ecuadorral és Ausztráliával szerepel egy csoportban. (A magyar együttes meccseit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.)

A torna remek lehetőség arra, hogy a fiatal játékosok megmutassák magukat a világ előtt és akár egy komoly szerződéshez jussanak. A spanyol Marca összeállítást készített arról, az elmúlt években kik voltak azok a labdarúgók, akik a korosztályos vb-n tűntek fel és a későbbiekben a világfutball meghatározó játékosai lettek. De vannak olyanok is, akik szinte semmit nem mutattak 17 évesen, később mégis legendák lettek.

Toni Kroos 2007-ben "csak" harmadik lett Németországgal, de ő szerezte Dél-Koreában a harmadik legtöbb gólt és övé lett a torna legjobbjának járó Aranylabda is. Azóta felnőtt világbajnok.

Toni Kroos gólöröme a német válogatotban. EPA/RONALD WITTEK EDITORIAL USE ONLY


Cesc Fabregas 2003-ban ugyan elveszítette a döntőt Brazíliával szemben, de a gólkirályi címért járó aranycipővel (5 gól) és az aranylabdával vigasztalódhatott. Azóta világbajnok lett a spanyol csapattal. De ugyanez igaz az 1997-es egyiptomi torna legjobb kapusának választott Iker Casillasra, vagy a 2003-ban a torna harmadik legjobbjának választott David Silvára.

Felnőttként ugyan világbajnokok lettek, de az U17-es vb-n nem dobtak igazán nagyot olyan spanyol játékosok, mint Xavi, Iniesta, vagy éppen Fernando Torres.

Ronaldinho 17 évesen

Ronaldinho 17 évesen


Az 1999-es tornán az Egyesült Államok csak a negyedik lett, de a három gólt szerző Landon Donovant így is a legjobbnak választották. Két évvel korábban a brazilok megszerezték első vb-címüket ebben a korosztályban, és bár nem nyert semmilyen egyéni díjat, sokan ekkor ismerték meg bizonyos Ronaldinho nevét.

2009-ben a brazilok még a csoportból sem jutottak tovább, pedig a soraikban tudhatták a már akkor klasszisnak tartott Neymart. De az olasz futballban is akadtak olyan zseniális játékosok (Totti, Buffon, Del Piero), akikről még 17 esztendős korukban nem lehetett megmondani, hogy később legendák és nem mellékesen világbajnokok lesznek.