Musorujsag
Élő Eredmények

Panenka: Ha azt kihagyom, gyári munkásnak állhattam volna

m4sport.hu/Record
A csehszlovák válogatott 1976-ban történelmet írt, miután a Belgrádban, az Európa-bajnokság döntőjében tizenegyesekkel verte a Német Szövetségi Köztársaság válogatottját, amelyben olyan sztárok játszottak, mint Sepp Maier, Berti Vogst, Franz Beckenbauer, Rainer Bonhof vagy Dieter Müller.

Akinek a nevét viszont soha senki nem fogja elfelejteni, aki stílust teremtett büntetőjével a labdarúgásba az Antonín Panenka, aki a mindent eldöntő tizenegyest lőtte úgy, ahogyan előtte senki más.

Kockázat nélkül nincs győzelem, tartja a mondás, erre pedig jó példa Panenka, aki a belgrádi fináléban a (nyugat)-németek ellen elért 2-2-es döntetlen után utolsó lövő volt a tizenegyes-párbajban.

Előtte közvetlenül Uli Hoeness – mára a Bayern München elnöke -, kihagyta a maga tizenegyesét így, ha Panenka belövi az övét, akkor Csehszlovákia az Eb-győztes. A Sepp Maier fölött középre löbbölt tizenegyese, amely az aranyat jelentette hazájának, stílust teremtett, azóta többen is utánozták/utánozzák őt.

Sok világsztár is, mint például az olasz Andrea Pirlo:

Vagy a francia Thierry Henry:

És a római legenda, Francesco Totti is élt ezzel a finesszel:

Ha csak egyszerűen belövi, akkor csak egyike lett volna a cseh hősöknek, így viszont esélyes, hogy abból a csapatból, a világ futballszerető társadalmának jelentős része 43 év távlatából kizárólag az ő nevét tudja felizézni.

Több évtized távlatából visszaemlékezve úgy gondolja a 70 éves legenda, hogy elég bátor tett volt tőle azt bevállalni, mert ha kihagyja a sorsdöntő tizenegyest, talán teljesen más irányt vesz az élete.

„Sokan kérdezték tőlem, hogy mi lett volna, ha nem lövöm be azt a tizenegyest a döntőben. Ilyenkor azt mondom, hogy valószínűleg egy gyári munkás lennék, immáron negyvenéves gyakorlattal” – nyilatkozta az angol The Independentnek, Panenka.

Persze nem egy hirtelen jött ötlet volt, hogy ezt a megoldást választotta, évekig gyakorolta az Eb-döntő előtt. Ugyanakkor belátta, hogy abban a pillanatban érezte a felelősség hatalmas súlyát.

„Az Európa-bajnokság előtt már két éve gyakoroltam ezt a tizenegyest. Az edzések után mindig versenyeztem a kapusunkkal, Hruskával. Egyre több pénzt és csokit veszítettem ellene, aztán elkezdtem alkalmazni ezt a trükköt, aminek következtében elkezdtem nyerni ellene. Persze ezeknek a győzelmeknek hátulütője is volt, mert a sok megnyert csoki miatt hízásnak indultam” – mesélte kacagva Panenka.

Íme a sok gyakorlás eredménye:

Arról is beszélt, hogy hatalmas megtiszteltetésként éli meg, amikor világsztároktól viszont látja a saját trükkjét.

„Nagyon boldoggá tesz, hogy a tizenegyesen egyfajta mozgalommá fejlődött ki, főleg akkor fog el egyfajta jóleső borzongás, amikor nagy játékosoktól látom ezeket a büntetőket, mint például Sergio Ramostól” – mesélte büszkén Panenka.

További tartalmak