Musorujsag
Élő Eredmények

Miért lenne kockázatos október 26-án játszani a Clásicót Barcelonában?

m4sport.hu | Szerző: Szabó Szilárd
Pénteken hivatalossá vált, hogy elhalasztják a jövő szombatra kiírt Clásicót, a Barcelona és a Real Madrid rangadóját. Miért és hogyan befolyásolja a Katalóniában feszülté vált politikai helyzet a futballnaptár egyik legjobban várt mérkőzésének biztonságos megrendezését? A halasztás okairól a barcelonai sportnapilap, a Mundo Deportivo szakírója, Edu Polo beszélt a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában adott interjúban.
(fotó: EPA/Quique Garcia)

Először is, mi köze a városban kialakult helyzetnek a Clásicóhoz, miért lenne kockázatos azt jövő szombaton megrendezni?
Azért, mert a mérkőzés eredeti időpontja ugye október 26-dikán 13 óra lett volna, ám délután 4 órára meghirdettek egy tüntetést, melyre a szervezők 1-2 millió embert várnak. A két esemény egyidejű biztosítása gyakorlatilag lehetetlen, ráadásul azt lehetett hallani, hogy a tüntetés épp a Camp Nou felé venné az irányt, tehát nem lehetne garantálni a helyszín biztosítását illetve a mérkőzés biztonságos megrendezését. Ugye a tüntetés első napján a repülőtér volt a tüntetők célpontja, és azt le is kellett zárni – hát most a Clásico a célpont, így kifejezetten veszélyes lenne azt ezen a napon megrendezni.

Mit gondolnak, ha nem a Real Madrid lenne az ellenfél, hanem mondjuk a Getafe, az Atlético Madrid vagy akár a Málaga, ugyanez lenne a helyzet?
Nem, minden bizonnyal más lenne. Bár az is igaz, hogy tavalyelőtt október elsején, a katalán függetlenségi népszavazás napján a Las Palmas volt a Barca ellenfele, és a meccset mégis zárt kapuk mögött rendezték meg. Ha felfordulás van a városban, elvileg mindegy, hogy melyik együttes lenne az ellenfél, de tény, hogy mivel itt a Clásicóról van szó, ezt a helyzetet ki lehetne használni olyan módon, hogy világszerte sokkal nagyobb visszhangja lenne.

Barcelonában most hangosabbak lettek a Madrid- illetve államellenes hangok?
Igen is meg nem is… Mert igazából az emberek nem annyira az állam vagy a főváros ellen háborodtak fel, hanem a függetlenségi vezetőkre kiszabott ítéletek miatt. Ez egy nagyon bonyolult kérdés, de az nyilvánvaló, hogy semmi köze a futballhoz.

A mérkőzést tehát decemberben rendezik meg. De melyik napon? A Liga vagy a Szövetség nyeri ezt a csatát?
Ezt nem tudjuk, minden bizonnyal csak hétfőn derül ki. A szövetség és a két klub december 18-át szeretné, míg a Liga 4-én vagy 7-én rendezné a találkozót. Erről ugye hétfőn dönt majd a szövetség versenybizottsága.

A kezdési időpont sem mindegy, hiszen kora délutáni meccs lett volna, melyet így Ázsiában is sokan nézhettek volna élőben.
Igen, a Ligának az is egy fontos szempont, hogy Kínában, Szingapúrban és még más országokban is sokan kövessék a mérkőzést. És ez azért kulcskérdés, mert 18-a szerda lesz, és akkor biztos, hogy csak este lehetne meccs, kizárt a kora délutáni kezdés. itt bizony kőkeményen ütköznek az érdekek.

További tartalmak