Musorujsag
Élő Eredmények

Cristiano Ronaldo: Nincs gyenge pontom

Cristiano Ronaldo: Nincs gyenge pontom

m4sport.hu/A Bola
Kedden reggel jelent meg a France Football legújabb száma, amely terjedelmes interjút közöl Cristiano Ronaldóval. Hétfőn már közöltünk belőle pár már korábban kiszivárogtatott gondolatot.

Az interjú a Juventus október 22-i, Lokomotiv Moszkva elleni Bajnokok Ligája-mérkőzése utáni napon készült a portugál klasszissal, amelyet a torinói csapat 2-1-re megnyert.

A tehetség önmagában nem elég:
„Mindenekelőtt elengedhetetlen a tehetség. Nélküle sehova nem jutsz. A tehetség viszont teljesen haszontalan, ha nem párosul munkával. Senkinek sem repül a sült galamb a szájába. Soha nem értem volna el azt, amit elértem, ha nincs ekkora munkabírásom.”

Fittségének titka:
„Mindannyian megöregszünk. Képes lehetsz arra, hogy sokáig egészséges maradj, de a testünk bizony elhasználódik, ez ellen nem tehetünk semmit. Azt mondják, hogy atletikus vagyok, de ez nem csak a testi adottságaim és az edzések miatt vagy így. Kell ehhez a megfelelő életvitel, a jó táplálkozás, elegendő alvás, a jól megválasztott gyakorlatok. Életem cirka 70 százalékát a futballnak szentelem. Kell bizonyos intelligencia ahhoz, hogy ez kitartson. Erre mondom, hogy ez része egy labdarúgó nevelésének.”

Hétszáz gól, és a kedvenc közülük:
„Elképesztő mennyiség a hétszáz gól, arra pedig még büszkébb vagyok, hogy ezt a számot csak nagyon kevesen érték el rajtam kívül. Nekem mindig az utolsó a legfontosabb, de ha arra kérnének, hogy válasszak egyet, akkor a Juventus ellen lőtt ollózós gólt mondanám. Éveket kellett várnom, hogy végre lőjek egy olyan gólt, ráadásul sorsdöntő pillanatban szereztem, egy nagyon fontos mérkőzésen, egy hatalmas csapat ellen, egy egészen különleges kapussal, Buffonnal szemben.”

Torino, 2018. április 4.
Cristiano Ronaldo, a Real Madrid játékosa (k) gólt rúg a Juventus ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a torinói Allianz Stadionban 2018. április 3-án. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)

A manchesteri csapattársak és Ferguson leckéi:
„19-20 évesen fogtam fel, hogy a labdarúgás számokból, trófeákból, rekordokból áll, nem csupán abból, hogy mit mutatsz a pályán. Ha nyerni akarsz valamit, akkor gólokat kell szerezned. Ez a legfontosabb dolog a futballban azután, hogy a csapattal nyertél. Ez a két dolog viszont erősen kapcsolódik egymáshoz. Ezt a felismerést a fejlődésem folyamán beleépítettem a játékomba és a gondolkodásomba. A kezdetekkor cselezgettem, a szórakoztatást helyzetem előtérbe, de megértettem, hogy ez magában nem elég. Gólokat kellett szereznem, és ilyen szempontból nagy szerencsém volt a Manchester Unitedben, hogy olyan játékosok vettek körül, akik tudatosították ezt bennem, segítettek abban, hogy jobbá váljak. Alex Ferguson is rengeteg dolgot tanított nekem, általa értettem meg, hogy mekkora potenciál rejlik bennem a befejezéseknél, hogy nem elég cselezni és gólpasszokat adni. Úgy hiszem, hogy egy kiforrott játékos vagyok, akinek nem igazán van gyenge pontja. Képes vagyok gólt szerezni jobbal, ballal és fejjel egyaránt. Erős és gyors vagyok. Ilyen kvalitásokkal, hozzátéve a hatalmas munkabírást, az egészséges életvitelt, elég nehéz ezt túlszárnyalni, pláne 34 és fél évesen. Mindenemért megdolgoztam, mentálisan és fizikálisan egyaránt. Habár nem hiszek abban, hogy valami tökéletes lehet, mégis azt akarom, hogy azzá váljak, vagy legalábbis közel azzá.”

Moszkva, 2008. május 22.
Az angol Manchester United játékosai (álló sor, b-j): Owen HARGREAVES, Edwin van der SAAR, Nemanja VIDIC, Rio FERDINAND, Wes BROWN, CRISTIANO RONALDO, valamint (első sor, b-j) Carlos TÉVEZ, Wayne ROONEY, Paul SCHOLES, Michael CARRICK és Patrice EVRA fényképezkednek a Bajnokok Ligája döntő mérkőzése előtt a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2008. május 21-én. A Manchester United az 1-1-es döntetlent követő tizenegyesekkel 6-5-re legyőzte a Chelsea gárdáját, és története során harmadszor hódította el a legrangosabb európai trófeát. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Jéghideg fürdő hajnali 4-kor:
„Az elmúlt este nehéz mérkőzésünk volt. egy olyan ellenféllel találtuk szembe magunkat (Lokomotiv Moszkva), amely nem akart játszani, odaszögezte magát a kapujához. Nagyon nehéz volt gólt lőni nekik. Nekem nem is sikerült, ami frusztrált a lefújás után. Ez teljesen normális, amikor nem sikerült elérned azt, amit szeretnél. A legfontosabb viszont az volt, hogy a csapat nyert. Mire az öltözőbe értem, már túl is voltam a csalódottságon. Elmentem vacsorázni a barátokkal, hajnali négykor értem haza, ahol egy jeges fürdőt vettem, mielőtt lefeküdtem volna. Reggel 10-kor keltem, elkészítettem a reggelimet, 11-kor már indultam is a konditerembe. Ha nincs meg benned ez a fegyelem nap nap után, akkor képtelen vagy a csúcson maradni tizenöt éven keresztül.”

Az emberek körülötte és a jóga:
„Azért vagyok ma az, aki, mert okos emberek vesznek körül, akik szeretnek és inspirálnak. Minden nap tanulok valamit tőlük. Minden ismerősömtől a legjobbat próbálom megtanulni. Négy-öt évvel ezelőtt megértettem, amikor apa lettem, pláne felfogtam, hogy fiatalon hatalmas hibát vétettem. Nem szerettem az iskolát, nem tanultam meg azt, amit kellett. Most többet akarok tanulni, mint valaha. Tanultabb szeretnék lenni, tanítani is dolgokat, és sokat olvasni az orvostudományról és a jógáról. Sok dokumentumfilmet nézek a jóga mestereiről és azokról, akik meditációt tanítanak. Napi 15-20 percet szoktam gyakorolni, azt kell mondanom, hogy működőképes gyakorlataik vannak. Mindent ki kell próbálnunk, mert mindenhol problémákba ütközünk az életben, rengeteg stressz ér minket nap mint nap. Ha ettől képesek vagyunk megszabadulni, az fantasztikus érzés!”

Az Nobel-díj és az Aranylabda párhuzama:
„Sokat tanultam Michael Jordantől, ahogyan mindenkitől, aki valamiben kiváló, és ilyenkor nem kizárólag a sportról beszélek. Szeretek olyan könyveket olvasni, amelyek Nobel-díjas emberekről szólnak, arról, hogy miket fedeztek fel vagy találtak ki, esetleg fejlesztettek. Ezeknek az embereknek a Nobel-díj olyan lehet, mint nekem az Aranylabda. Ezért van, hogy szeretem tudni, miért találtak ki valamit, és hogy valósították meg elképzeléseket.”

Bajnokságok és bajnoki címek:
„Angliában focizni nem olyan, mint Spanyolországban vagy Olaszországban. Ugyanakkor az, hogy mindhárom országban játszhattam, sokat tett hozzá a fejlődésemhez. Nem jutottam volna el idáig, ha nem olyan típus vagyok, aki szereti a kihívásokat, és félek kimozdulni a komfortzónámból. Kivételes képességem van az alkalmazkodáshoz. Képes vagyok csapatot, edzőt váltani, vagy a klubomtól a nemzeti csapathoz úgy menni, hogy az egy picit sem befolyásolja a teljesítményemet. Nem hiszem, hogy sok olyan labdarúgó szaladgál a világban, aki bajnoknak mondhatja magát ebben a három országban.”

Jelenleg a hatodik legeredményesebb játékos a futball történetében:
„Ha így nézzük, ez akár egy újabb cél lehetne, mert nem is vagyok annyira távol a csúcstól. De nem engedem meg magamnak, hogy egy cél hajkurászásának megszállottja legyek. Minden, amit elértem életemben, természetesen jött. Ha csak arra koncentrálunk, hogy elérjünk egy célt, a telíti az ember fejét. Persze ha még egy csúcsot magaménak tudhatnék… Már 15 éve annak, hogy elkezdtem ezt az áldozatokkal teli utazást. Értékelem azt, amit eddig letettem az asztalra, de azt még ennél is jobban fogom értékelni, amikor végre a barátaimmal és a családommal lehetek, láthatom a gyerekeimet felnőni. Ez az idő viszont még nem jött el, azt hiszem, hogy még van mit adnom a pályán…”

Borítókép: Cristiano Ronaldo első BL-címe a Reallal 2014-ben: a döntő nem róla szólt, de a negyedik gólt emlékezetesen ünnepelte(fotó: MTI/EPA/José Sena Goulao)

További tartalmak