Ebben a rendszerben még nem láthattunk magyar csapatot tavasszal. Most összejöhet?

Az Európa Liga negyedik fordulója után egy ponttal lemaradva a továbbjutást érő helytől várhatja a folytatást a Ferencváros, amely a csoportkör utolsó két mérkőzésén a már továbbjutó Espanyollal és a spanyolok ellen nagy zakóba beleszaladó Ludogoreccel találkozik.A második számú európai kupasorozat előző szezonjában a MOL Fehérvár FC hét ponttal, két győzelemmel és egy döntetlennel a harmadik helyen fejezte be a csoportkört a BATE és a végső győztes Chelsea után. A Fradi négy fordulót követően öt ponttal – beállítva saját 1995-ös csoportkörös klubrekordját – áll csoportja harmadik helyén a hatpontos Ludogorec és a már továbbjutó, tízpontos Espanyol mögött.

A zöld-fehérek az első körben döntetlent értek el Spanyolországban, majd jött egy kellemetlen hazai vereség a bolgároktól, de a csapat nem esett össze és a CSZKA elleni két összecsapáson 4 pontot gyűjtött be, amelyet Dibusz Dénes is „bárhol aláírt volna”.

Ezek után nem tűnik földtől elrugaszkodott dolognak arról ábrándozni, hogy akár tavasszal is szerepelhet magyar klubcsapat a nemzetközi porondon, igaz, Szerhij Rebrov vezetőedző egyelőre nem foglalkozik a továbbjutás gondolatával. Amióta a BL és az EL csoportkörös rendszerben működik, hazai együttes még nem érte meg a tavaszi egyenes kieséses szakaszt.

A Fradi jelenleg öt ponttal áll az Európa Liga H csoportjának harmadik helyén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)A következő fordulóban a spanyol élvonalban rendkívül gyengén teljesítő, EL-csoportját azonban magabiztosan vezető Espanyol látogat Magyarországra. A barcelonai klub már biztos továbbjutóként érkezik a Groupama Arénába és az idegenben elért egy pont hazai pályán is erőt adhat a Ferencvárosnak. Ugyanebben a körben a Spanyolországban 6–0-ás zakóba beleszaladó – igaz több mint egy félidőt kettős emberhátrányban futballozó – Ludogorec Moszkvába látogat, ahol egyik csapat sem mehet biztosra.

Könnyen alakulhatnak úgy az eredmények, hogy az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszik egymással Bulgáriában a Ludogorec és a Ferencváros. A Fradinak önbizalmat adhat a folytatáshoz, hogy remek formában van és az elmúlt egy hónapban lejátszott hét mérkőzésén veretlen tudott maradni sorrendben a Honvéd, az Újpest, a CSZKA, a MOL Fehérvár, a BKV Előre, a Mezőkövesd és megint a CSZKA ellen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kettős sikert ért el a bolgárokkal szemben, akik viszont az EL-csoportkörben egy 3–0-ás győzelemmel vágtak vissza Budapesten, ráadásul közel 50 percet emberhátrányban játszva.

Egy biztos: ha a Ludogorec győzni tud Moszkvában, akkor a zöld-fehéreknek muszáj három pontot szerezni az Espanyol ellen, ha azt akarják, hogy tovább éljen a továbbjutás reménye.