×

José Mourinho lett a Tottenham edzője

A portugál szakembernek a Chelsea és a Manchester United után ez a harmadik angol klubja.

Jose Mourinho. EPA/Nigel RoddisAz angol Tottenham labdarúgó csapata hivatalos honlapján jelentette be, hogy a 2022/23-as szezon végéig José Mourinho irányítja az együttest. A csapatot az előző szezonban BL-döntőig eljuttató korábbi vezetőedzőnek, Mauricio Pochettinónak kedden köszönték meg a munkáját.

A honlap kiemeli, Mourinho a világ egyik legkiválóbb menedzsere, aki eddigi pályafutása során 25 trófeát nyert. Korábban irányította az FC Portót,a Chelsea-t (kétszer is), az Internazionalét, a Real Madridot és a Manchester United-et is.

Rekord, hogy négy országban (Portugália, Anglia, Olaszország és Spanyolország) is bajnoki címet tudott nyerni, a Portóval és az Interrel a BL-elsőség is összejött neki, míg a Chelsea az irányítása alatt három Premier League elsőséget gyűjtött be.

Daniel Levy, a londoniak elnöke úgy fogalmazott, Mourinho a labdarúgás egyik legsikeresebb menedzsere. Rengeteg tapasztalattal rendelkezik, kiválóan tudja a csapatait inspirálni és nagyszerű taktikus. Minden klubban, ahol dolgozott, sikerült trófeát nyernie. Bíznak benne, hogy energiát és hitet hoz az öltözőben.

„Nagyon örülök,, hogy egy olyan klubhoz csatlakozhatok, amely jelentős múlttal rendelkezik, és ilyen szenvedélyes szurkolótábora van. A csapat minősége, illetve az akadémiában rejlő lehetőségek is nagy izgalommal töltenek el" - mondta Mourinho, aki kiemelte, a klubnál lévő játékosokkal való közös munka vonzotta elsősorban a Spurs kispadjára.

Elődje, a 47 éves argentin Mauricio Pochettino 2014 nyarától irányította a Tottenhamet, amely vezetésével az angol élvonal egyik meghatározó csapatává vált, bár a most zajló idényben 12 fordulót követően csak a 14. helyen áll a Premier League tabelláján. A londoni együttesnek Pochettinóval sem sikerült ugyan trófeát nyernie, de idén tavasszal története során először a Bajnokok Ligájában döntőt játszhatott, ahol a Liverpoollal szemben maradt alul.