Musorujsag
Élő Eredmények

A „Soha, de soha”-klub és az újfiú, José Mourinho

A „Soha, de soha”-klub és az újfiú, José Mourinho

m4sport.hu/Marca
José Mourinho szerda óta a londoni Tottenham Hotspur menedzsere. Az utóbbi hetek, hónapok fejleményeit figyelve a bejelentés nem meglepő, ugyanakkor, ha azt vesszük figyelembe, hogy a portugál szakember pár éve azt nyilatkozta, „soha nem leszek a Tottenham edzője”, akkor már pikánsabb a történet.

Így lett a portugál szakember a „Soha, de soha”-klub egyik híres, hírhedt tagja.

José Mourinho 2015-ben, még a Chelsea menedzsereként nyilatkozta, hogy nem hajlandó a másik észak-londoni csapat, a Tottenham kispadjára ülni.

„Soha nem leszek a Tottenham edzője, annál sokkal jobban szeretem a Chelsea híveit” – nyilatkozta határozott négy évvel ezelőtt a portugál. A szerelemnek múlnia kell, idézhetnénk a Zorán-dalból.

Londonból való távozása után a Manchester United menedzseri posztjára mondott igent a Special One. Nem szomszédvár, de az is biztos, hogy a Chelsea és a Vörös Ördögök szurkolói nem esznek egy tányérból.

Igaz, arról sosem beszélt, hogy Manchesterbe nem menne. A Sarkantyúsok vezetését mindenesetre 2023-ig vállalta el.

Ha egyedi lenne az eset, nem létezne a népes és híres táborral rendelkező „Soha, de soha”-klub. A múltban akadt pár olyan eset, amikor egy sportoló, esetleg sportvezető lépése váratlan volt, ráadásul önmagát is meghazudtolta. Íme, néhány híres történet.

Ryan Giggs esete a magyar válogatottal

A labdarúgás történetében nem is kell messze mennünk ahhoz, hogy egy szakember szembesüljön saját kijelentésével.

A magyar válogatott Wales elleni sorsdöntő ki-ki meccsé avanzsáló Eb-selejtezője előtt állhatott Tihany Viktor mikrofonja elé. A riporter emlékeztette a szövetségi kapitányt korábbi kijelentésére, amikor azt mondta, hogy Horvátország mögött saját csapata és Szlovákia fog megküzdeni a továbbjutást érő második helyért a csoportban.
„Soha nem mondtam ilyet” – reagált határozottan a walesi kapitány. Pedig nyoma is van a nyilatkozatnak.

A Florentino Pérez-David Beckham-eset

A világ, de leginkább a spanyolok újságírói 2003 elején folyamatosan cikkeztek a Real Madrid már-már notórius érdeklődéséről a Manchester United sztárja, David Beckham iránt. Florentino Pérez, a királyiak elnöke több alkalommal tagadta, hogy akarnák Beckhamet, egyszer mér angolul is – „never, never, never” – mondta, hogy „soha, soha, soha” nem fogják leigazolni az angolok ügyeletes szépfiúját.

„Madridban senki sem beszél Beckhamről, és nem is akarok erről a témáról többet mondani” – mondta a Real Madrid feje.

A történet vége már ismert, azon a nyáron a United hetese a Real Madridban kötött ki, habár komoly harcot kellett vívni érte a nagy rivális Barcelonával.

David Beckham a Real Madridban (Forrás: realmadrid.com)

Figo-Barcelona-Real Madrid

Ha létezne a labdarúgásnak tíz kőbe vésett parancsolata, mint amilyet Mózes kapott Istentől, akkor szinte bizonyos, hogy az egyik pont az lenne, hogy a Barcelonából a Real Madridba – és fordítva –, szentségtöréssel ér fel egy átigazolás.

Ennek a történetnek az egyik főszereplője újfent Florentino Pérez: 2000 nyarán a Real Madrid képes volt véghezvinni egy olyan igazolást, amely gyakorlatilag elképzelhetetlennek tűnt.

2000 nyarán elnökválasztás volt a Realban, a regnáló elnöknek Lorenzo Sanznak komoly vetélytársa akadt Florentino Pérez személyében, akinek az ingujjában szinte verhetetlen ütőkártya lapult, az időszak egyik legnagyobb sztárjának, a portugál Luis Figónak a személyében, aki ekkor már öt éve szolgálta a Barcelonát.

A spanyol sajtó persze rögtön megkereste a pengés középpályást, amint kitudódott, hogy Pérez a leigazolásával kampányol:

„A Barcelonában fogom folytatni, akár nyer, akár veszít Florentino Pérez úr. Az én mezem mindig gránátvörös-kék lesz!” – nyilatkozta a luzitán szélső a katalán Sportnak, mindössze pár nappal azelőtt, hogy a Real Madrid lecsengette volna érte a 10 millió pesetát (akkor még nem az euró volt a hivatalos pénznem Spanyolországban).

Luis Figo, Real Madrid mezben a Barcelona ellen. (Forrás: realmadrid.com)

Thierry Henry véleménye a La Ligába igazolásáról

Thierry Henry, az Arsenal francia csatára 2006-ban hosszabbított a londoni Ágyúsokkal, habár Spanyolországból is érdeklődtek iránta, nevezetesen a Barcelona. Akkor tett egy merész kijelentést:

„Soha nem fogok Spanyolországban játszani. Anglia a legjobb hely egy labdarúgó számára. A csapatom is megmutatta, hogy nincs okom a távozásra, itt mindenkinek hatalmas szíve van” – mondta a szerződéshosszabbítás után Henry.

Thierry Henry gólöröme Barca-mezben (Forrás: Barcelona FC – Twitter)

Nem kellett sokat várni, hogy szavai súlya teljesen elvesszen: 2007 nyarán elhagyta az Arsenalt a Barcelona kedvéért. Henry 2010-ig szolgálta a katalánokat, 121 mérkőzésen 49 gólt szerzett.

Borítókép: José Mourinho máris adja az utasításokat legnagyobb sztárjának Harry Kane-nek (Forrás: Tottenham - Twitter)

További tartalmak