Aranylabda: Hiába a liverpooli fölény, nem bírtak Messivel

Eddig még soha nem fordult elő, hogy három afrikai játékos kerüljön be az első tízbe.

Lionel Messi köszönőbeszéde az Aranylabda átvétele után. EPA/YOAN VALATLionel Messi, az FC Barcelona labdarúgója ismét egyedüli rekorderré vált, miután 2019-ben hatodszor nyerte el a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.

De a hétfő esti díjátadó emellett is számos érdekességet tartogatott. Az argentin játékos legnagyobb ellenfele Virgil van Dijk volt, aki a második helyen végzett. Legutóbb 2006-ban sikerült védőnek nyerni, akkor a világbajnok Fabio Cannavarót választották a legjobbnak.

A BL-győztes Poolt egyébként hét játékos képviselte a legjobb 30-ban, akik közül négyen is Virgil van Dijk (2.), Sadio Mané (4.), Mohamed Salah (5.) és Alisson (7.) a legjobb hétbe kerültek. Ilyenre nem igazán volt példa, még akkor sem, amikor 2009-ben három Barcelona játékos volt az első négyben. (Messi az 1., Xavi a 3., míg Iniesta a 4. helyen végzett.) Érdekesség, hogy a Top 30-nak több mint a felét három klub, a Liverpool, az Ajax és a Manchester City adta.

Az összesítésben hetedik helyen végzett Alisson ugyanakkor megnyerte a legjobb kapusnak járó Jasin-díjat, amit először ítéltek oda. Az elmúlt tíz évben a brazil a nyolcadik kapus, aki Iker Casillas, Manuel Neuer és Gianluigi Buffon után be tudott kerülni a legjobb 10-ben.

Érdekesség, hogy a legjobb harmincban hat igazi befejező csatár volt, de első tízbe csak Robert Lewandowski tudott bekerülni, aki nyolcadik lett.(A Tottenhammel BL-döntőt játszó Harry Kane a legjobb 30-ba sem fért be.)

A France Football természetesen nem felejtette el kiemelni, hogy Kylian Mbappé lett a legjobb francia játékos a hatodik helyével, míg a többi gall labdarúgó a tízbe sem tudott kerülni (Antoine Griezmann 18., Karim Benzema 26., Hugo Lloris a 23. lett.)

George Weah személyében volt már afrikai győztese az Aranylabdának 1995-ben, de most először fordult elő, hogy a legjobb tízbe három afrikai játékos is bekerüljön. A szenegáli Sadio Mané 4., az egyiptomi Mohamed Salah 5., az algériai Riyad Mahrez 10. lett.

A 2018-as eredményhez képest a legjelentősebb változás, hogy a tavalyi győztes LucaModric még a legjobb 30-ba sem került be. De rajta kívül is olyan nevek maradtak ki, mint a sérülések miatt rengeteget kihagyó Neymar, vagy Luis Suárez, Gareth Bale, Sergio Ramos, Cavani vagy a már említett Harry Kane. Modric mellett a legjelentősebb "visszaesés" Antoine Griezmann nevéhez kötődik, aki tavalyi 3. helye után ezúttal csak a 18. lett.