A 2022-es vb-ért is szerepet kap a jövő évi Nemzetek Ligája

Változik az európai labdarúgó világbajnoki selejtezők lebonyolítása, az UEFA a pótselejetzőkre ezúttal is számításba veszi a Nemzetek Ligája-eredményeket.

A módosításokról a kontinentális szövetség végrehajtó bizottsága döntött szerdán. Eszerint – amennyiben a nemzetközi szervezet (FIFA) is zöld jelzést ad – a selejtezőkből tíz csoportgyőztes automatikusan kijut a katari világbajnokságra, a maradék három helyért pótselejtezőn csapnak össze a csapatok.

A pótselejtezőn a tíz csoportmásodik, illetve a 2020-21-es Nemzetek Ligája sorozatból a két legjobb olyan csoportgyőztes szerepelhet, amely nem jutott ki automatikusan, vagy nem zárt másodikként a világbajnoki selejtezőben. A playoff-körben a 12 együttest három ágra sorsolják, ahonnan egyenes kieséses rendszerben elődöntő-döntős rendszerben derülnek ki a kvalifikációt szerzők.

A magyar válogatott a 2020-as Nemzetek Ligájában – melynek lebonyolítása megváltozott az első kiíráshoz képest – a B divízióba került, annak is a negyedik kalapjába. A sorsolását március 20-án Amszterdamban tartják.

A B divízió beosztása:
első kalap: Oroszország, Ausztria, Wales, Csehország
második kalap: Skócia, Norvégia, Szerbia, Finnország
harmadik kalap: Szlovákia, Törökország, Írország, Észak-Írország
negyedik kalap: Bulgária, Izrael, Magyarország, Románia

Itt megtalálja a további divíziók besorolását is.

Az UEFA döntésének értelmében a vb-selejtezők során, akárcsak már a márciusi Európa-bajnoki pótselejtezőn, használják majd a videobírót.

A katari világbajnokságra – melyet 2022. november 21. és december 18. között rendeznek – összesen 32 válogatott jut ki.