×

José Mourinho kapitányokról és vezérekről beszél a futballban

José Mourinho, a Tottenham Hotspur vezetőedzője meghívást kapott egy angol tv-műsorba, ahol arról kellett beszélnie, hogy véleménye szerint mi a különbség a csapatokon belül egy vezér és egy kapitány között.

José Mourinho és John Terry (Fotó: EPA) José Mourinho és John Terry (Fotó: EPA)
Korábbi csapataiból két játékost ki is emeltek, John Terryt, a Chelsea egykori csapat kapitányát, illetve Javier Zanettit, aki az olasz Internazionaléban hordta a karszalagot a milánóiak mérkőzésein.

A kérdés úgy szólt, hogy Terry és Zanetti a csapataiban kapitány volt vagy vezér?

„Sok kapitányom volt, akik nem voltak vezérek. Az emberek fejében általában az az elképzelés él, hogy az, aki a karszalagot hordja a pályán, egyben a csapat vezére is. Nem! Ez nem így van! Sokszor nem a kapitány a csapat vezére. A két említett fickó esetében viszont ráéreztetek valamire. Ők ketten vezérek voltak. Akkor, amikor neked ilyen vezéreid vannak, akkor sokkal inkább edzővé válsz, mert jobban összpontosíthatsz az edzői teendőidre. A Portóban is volt egy emberem, Jorge Costa. Egyszer a Belenenses ellen 2-0-s vesztésre álltunk a félidőben, ahogyan mentem az öltöző felé, mindannyian látták rajtam, hogy tajtékzom. Léptem volna be az öltözőbe, amikor Jorge Costa megállított és azt mondta: ≪Légyszíves várj kint két percet≫. Bement az öltözőbe, becsukta előttem az ajtót, és megcsinálta helyettem a piszkos munkát. Egyszer csak kinyitotta az ajtót, majd azt mondta nekem: ≪Te jössz!≫. Pár perc alatt mindent elintézett az öltözőben, amit én tettem volna. 3-2-re nyertük a meccset. Ez is mutatja azt, amire ti is ráéreztetek, hogy mekkora különbség is van egy kapitány és egy vezér között. Amikor van egy ilyen embered, akkor a csapatod egy lépéssel a többi előtt jár. Sajnálatosan a futball manapság inkább a külsőségekről szól, és az emberek hajlamosak azokra figyelni, akik ezekre adnak, nem pedig azokra, akik igazán nagy értékkel bírnak. Pedig sok olyan labdarúgó akad, akik igazi vezérek az öltözőben” – mondta el véleményét a témáról Mourinho.

Érdekes, hogy mondjuk a Real Madridból Sergio Ramos vagy Cristiano Ronaldo meg sem lett említve általa ebben a témakörben.