Musorujsag
Élő Eredmények

Xavi kinevezése szinte biztos, csak az időpont kérdéses

m4sport.hu
Szinte mindenki kész tényként kezeli, hogy az egykori klasszis lesz a Barcelona mestere, csak a kinevezés időpontjában vannak különböző vélemények. Egy biztos, nem lesz egyszerű dolga.
Xavi jelenleg az Al-Sadd szakmai munkájáért felel, január közepén kupadöntőt játszik csapatával. EPA/NOUSHAD THEKKAYIL

Akár órákon belül, vagy a napokban, de az sem elképzelhetetlen hogy csak a szezon végén edzőcsere lesz a Barcelona labdarúgócsapatánál. A spanyol lapok biztos forrásra hivatkozva úgy tudják, a klub egykori legendája, a jelenleg a katari al-Szaddnál edzősködő Xavi veszi át az irányítást Ernesto Valverdétől.

A kérdés csak az, hogy mikor. Ami biztos, a szurkolóknak elegük van a jelenlegi mesterből és sürgetik a váltást. Xavi elismerte, hogy tárgyalt egy barcelonai küldöttséggel, de hozzátette, jelenleg élő szerződése van, melyet szeretne kitölteni és Valverdére sem szeretne nyomást helyezni. Az biztos, a klubnál hétfőn elnökségi ülést tartanak, melyen sok minden eldőlhet.

Ha elbocsátják tisztségéből a jelenlegi mestert, Xavi már a Katar Kupa döntője (január 17.) után átveheti a helyét, ha nem, akkor a szezon végén biztosan. A spanyol Marca összeszedte azokat a pontokat, melyek a legnagyobb kihívást jelenthetik a legendás középpályásnak a visszatérése esetén.

Az egyik ilyen pont, a kapcsolata a keret játékosaival, akik közül nyolc labdarúgóval még együtt is játszott. Messi, Piqué, Jordi Alba, Suárez és Ter Stegen helye biztosnak tűnik, de vajon milyen terve lenne a Sergi Roberto, Rakitic, Busquets hármassal? Utóbbival különösen jó kapcsolatot ápolt, de a szurkolók szerint már eljárt felette az idő.

Szintén komoly elvárás lehet vele szemben a „Barca-stílus” visszaállítása. Valverdével fokozatosan feladták a játékfilozófiát, és sokkal inkább célfutballt játszottak. Bármikor is nevezik ki, fontos lenne már most csatárposzton erősítést találni, mert Suarez teljesítménye visszaesett, ráadásul a játékos térdét megműtötték, négy hónapot ki kell hagynia.

Kérdés az is, mit kezd azokkal a játékosokkal, akik máshol talán alapemberek lenének, a katalánoknál viszont nem kapnak állandó játéklehetőséget. Ide tartozik Ansu Fati, vagy éppen Arturo Vidal.

Szintén komoly feladat lehet Griezmann tudásának kiaknázása, hiszen a francia támadó eddig nem azt a teljesítményt nyújtja, mint tette az Atléticóban. Talán ennek is köszönhető, hogy a szurkolók még nem igazán zárták a szívükbe. Ez is egy olyan probléma, amit Valverde nem tudott megoldani

Nem igazán szakmai, de mégis talán a legjelentősebb gond a klubvezetés lehet, hiszen Xavi nem ápol túl jó kapcsolatot a jelenlegi klubelnökkel, Josep Maria Bartomeuval, ugyanakkor támogatja Victor Fontot, aki a tervek szerint 2021-ben indul az elnökségért.

További tartalmak