Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hakan Sükür elmenekült Törökországból, most Ubert vezet Washingtonban

Hakan Sükür elmenekült Törökországból, most Ubert vezet Washingtonban

m4sport.hu/Record
Hakan Sükür a török labdarúgás egyik legendás alakja, nem mellesleg ő szerezte a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólját. Hazájában a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan ellehetetlenítette az életét, így jelenleg az Egyesült Államokban és Washingtonban taxizik, Uberrel.

Hakan Sükür 112 alkalommal öltötte magára a török válogatott mezét, amelyben 51-szer volt eredményes. A 2002-es Dél-Koreában és Japánban megrendezett világbajnokságon ő szerezte pont a házigazda koreaiak ellen a vb-k történetének leggyorsabb gólját, 11 másodperccel a kezdősípszó után.

Törökországban szinte istenként tisztelték, aztán komoly fordulatot vett az élete, ami miatt el kellett hagynia az országot, de még így is, sokáig állandó zaklatásokat kellett eltűrnie neki és családjának.

Egy német magazinnak, a Focus beszélt arról, hogy milyen támadásokat kellett átélnie először hazájában, majd az Egyesült Államokban. Folyamatosan zaklatták őket, amikor úgy döntött, inkább elhagyja az országot, ezért letartóztatták miatta az apját.

Az egész úgy kezdődött, hogy csatlakozott Erdogan pártjához, de hamarosan csalódottan ki is lépett. Egyik oka a botrányos méreteket öltő korrupció amit tapasztalt. A miniszterelnöknek nem tetszett ez a döntése, hamarosan komoly problémákkal kellett szembesülnie a legendás csatárnak.

Hakan Sükür a 2000-es Európa-bajnokságon – fotó: MTI/EPA/Oliver Berg

Azzal kezdődött, hogy befagyasztották az összes számláját, bebörtönzéssel is megfenyegették, ezért döntött úgy 2015-ben, hogy elmenekül a családjával az Egyesült Államokba. Ezt a lépését többek között azzal is büntették, hogy az édesapja került börtönbe, akit később csak azért engedtek ki, mert kiderült, hogy rákos beteg. A tragédiát tovább fokozza, hogy abban az időszakban már édesanyjánál is diagnosztizáltak daganatot.

Több ingatlanja volt Törökországban, de nem tudta őket kiadni, mert a bérlők különböző megtorlások áldozatai lettek. Már amikor Amerikában volt nyitott egy kávézót a feleségével, de gyanús személyek folyamatosan ott sündörögtek a környékén, különböző módon megnehezítették a dolgukat – például megfélemlítették a vendégeket, betörték az ablakokat -, ezért nem sokkal a nyitás után be is kellett zárniuk.

„Most kezdek el dolgozni, nincs már semmim, sehol a világon. Erdogan mindent elvett tőlem. Elvette a jogomat a szabadságtól, a véleménynyilvánítástól, hogy kifejezhessem magam, hogy egyáltalán dolgozhassak” – kezdte a 48 éves Hakan Sükür.

Hakan Sükür és felesége a kávézóban. (Forrás: Hakan Sükür – Instagram)

„A feleségem boltjának az ablakát hatalmas kövekkel törték be, a gyerekeimet folyamatosan zaklatták az utcán, amint nyilatkoztam valahol, szinte rögtön érkezett egy fenyegetés. Amikor elhagytam az országot, börtönbe zárták az apámat, és mindenemet elkobozták. Nagyon nehéz időszak ez (a hazámban). Mindenki, aki valahogy kötődik hozzám, anyagi problémákkal küzd” – mesélte, hogy milyen nehézségekkel kellett szembesülnie neki és szeretteinek az Erdogan-rezsim alatt.

Visszaemlékezett arra az időszakra is, amikor csatlakozott Erdogan pártjához, az Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

„Abban az időszakban Törökország még eleget tett az Európai Unió előírásainak, amiért kapott Európától egy hatalmas pénzügyi támogatást. De ezután Erdogan politikája egyre távolodott Európától és határozottan a Közel-Kelet felé kezdett tolódni” – tárta fel az egyik okát annak, hogy a pártból való kilépést preferálta.

Borítókép: Hakan Sükür az Egyesült Államokba menekült. Most taxizik Washingtonban. (Forrás: Hakan Sükür - Instagram)

További tartalmak