Quique Setién: Messi mindent ötvöz a labdarúgásban, amit szeretek

Az Ernesto Valverde helyét átvevő Enrique "Quique" Setién a korábbi irányvonalat hozhatja vissza a Barcelona labdarúgócsapatánál, mivel a labdabirtoklásos támadófutball híve.

A 61 éves spanyol szakember külföldön kevésbé ismert, de otthon mintegy húsz éve meghatározó szereplője a sportágnak. A 2017-2018-as idényben a Real Betis trénereként látványos játékot valósított meg. Saját bevallása szerint sok inspirációt merített Johan Cruyff játékfelfogásából, és e tekintetben hasonlít Josep Guardiolához, aki 2008 és 2012 között rendkívül sikeresen irányította a gránátvörös-kékeket. „Van egy kapcsolódás Guardiola és Sétien között - mondta még 2018 szeptemberében az El Paísnak nyilatkozva a védő Marc Bartra, a Real Betis játékosa, aki korábban sokáig a Barcelonában futballozott. - Ebben a Betisben (Setienében) olyan edzéseken vettem részt, mint Guardiolánál vagy Luís Enriquénél."

„Mikor megérkeztem Lugóba, az egész világ azt mondta nekem, hogy nem tudjuk ezt a focit játszani a harmadosztályban (Segunda B), én pedig azt mondtam, megtehetjük, hat évig voltunk ott – mondta egy 2018-as interjújában Setién. – Előreléptünk, azt a játékot játszottuk, amit a Betis játszik most. Van egy mottóm: sosem változtatom meg a látásmódomat. Engem egy mérkőzésben az vonz, hogyan játszanak a csapatok, kik a játékosok és ez az eredménytől független."

Setién bevallása szerint romantikus ember, igazán szereti a labdarúgást. „Nézőként nem veszek jegyet arra a meccsre, ahol a csapatok a saját félpályájukon próbálják 0-0-ra kibekkelni a találkozót." Elárulta, nem igazán élvezte a francia válogatott vb-meccseit a tévében, inkább a japánok csapatjátékát részesítette előnyben.

A szakembert lenyűgözte a Barcelona, és azon belül is különösen Lionel Messi játéka. A tavaly márciusban, Sevillában elszenvedett 4-1-es vereség után úgy fogalmazott, hogy az argentin támadó utolsó gólja olyan volt, mintha PlayStationön játszották volna le. Egyébként pedig kiváltságnak nevezte, hogy ismerheti Messit, és láthatja játszani őt hétről hétre. Arra, hogy a csapatjátékot, hogyan lehet tökéletesen ötvözni az egyéniséggel, a következőt válaszolta:

„Csak egy olyan játékost ismerek, aki bármikor, bárhol tudja játszani a játékát, ez Messi. A többi 10 játékos a pályán azt fogja mondani, csináljon amit akar, jobbá tesz minket, meccseket fogunk nyerni vele. Mindenkinek saját szerepe van egy csapatban, de a szerkezetet tartani kell. Ha az egyik játékosod folyamatosan megbontja a rendszert, akkor el kell távolítanod őt, attól függetlenül, hogy mennyire jó futballista. A legfontosabb, hogy az egyensúly megmaradjon." 

Setiénnek egy álma vált valóra azzal, hogy Messivel dolgozhat együtt. EPA/ANDREU DALMAUA Barca új edzőjét megkérdezték arról is, hogy szerinte Cristiano Ronaldo távozása felborította-e a spanyol bajnokság egyensúlyát. Úgy véli, Ronaldo egy fontos játékosa, egy korszaka volt a spanyol labdarúgásnak, de lesznek helyette mások.

„Számomra az a játékos, akit nagyon sajnálni fogok, ha elveszítünk, az Messi. Ő mindent ötvöz, amit a labdarúgásban szeretek. Ő nemcsak egy dolog, ő minden. Úgy gondolom, tragédia lesz, ha őt is elveszítjük, mint Diego Maradonát vagy Johan Cruyffot. Olyan játékosok, akik miatt leülök a tévé elé."

A stadionban tartott keddi bemutatása alkalmával - miután aláírta 2022. június 30-ig szóló szerződését - nagy célokat fogalmazott meg, mint mondta, mindent meg akar nyerni a Barcával.

„Ezt a legmerészebb álmaimban sem tudtam elképzelni" - árulta el a kinevezésével kapcsolatos érzéseit. A katalán klubvezetés hangsúlyozta: elsősorban azért esett Setiénre a választásuk, mert több évtizedes tapasztalattal rendelkezik.

A szakember kedden délelőtt már meg is tartotta az első edzést sztárokkal teletűzdelt csapatának. „A győzelemhez vezető legrövidebb út az, ha jól játszunk. Biztos vagyok abban, hogy a játékosokkal nem lesz semmi gond" - mondta.

Edzőként a Santander után megfordult az Ejidónál, a Logronésnél, a Lugónál, a Las Palmasnál és a Real Betisnél. Eközben volt Egyenlítői-Guinea szövetségi kapitánya. A Betistől a sikeres első idényt követően 2019 májusában távozott, mert a védelem bizonytalansága miatt akkor már nem volt eredményes a csapata.

Mostanáig ő az utolsó, aki - 2018 novemberében - csapatával győzni tudott a Camp Nouban, nem is akárhogyan: gólgazdag mérkőzésen 4-3-ra. Ugyanezen az estén Sergio Busquets, a katalánok középpályása Setiénnek adta a mezét azzal, hogy nagyra becsüli a futballról alkotott felfogását. „Elismerésem és csodálatom jeléül Quiquének, azért, ahogyan a labdarúgásról gondolkodik. Minden jót" – mondta róla a Barca klasszisa.

Elődjét, az 55 éves Valverdét hétfőn menesztették posztjáról. A Barcelona hiába nyert bajnoki címet 2018-ban és 2019-ben, futballja színtelen volt, a tréner az összjáték helyet az egyéniségek megvillanásában bízott, emiatt nem sikerült magát igazán elfogadtatnia.