×

Tizenhét év után tett lapátra ismét vezetőedzőt a Barcelona

Ernesto Valverde hétfői menesztését megelőzően legutóbb 2003-ban bontott szerződést vezetőedzőjével a Barcelona labdarúgócsapata, amely 17 évvel ezelőtt Louis van Gaalnak köszönte meg a munkát.

(Fotó: Tim Clayton/Corbis via Getty Images)


Hétfőn éjszaka bekövetkezett az, amiről napok, hetek óta beszéltek a futball világában: a Barcelona kirúgta Ernesto Valverdét, akinek helyét Quique Setién vette át a katalán klubnál.

Bár számítani lehetett rá, a menesztés nagy hullámokat vert Spanyolországban, hiszen nem megszokott, hogy a Barcánál szezon közben váltsanak a kispadon. Egészen pontosan 17 évvel ezelőtt történt hasonló.

2003 januárjának végén (igaz, hivatalosan közös megegyezéssel) Louis van Gaallal bontott szerződést a Barcelona. Azóta a súlyos betegségben 2013-ban elhunyt Tito Vilanovát (betegsége miatt önként távozott) és Gerardo Martinót (maga mondott le a posztról) leszámítva minden vezetőedző kitöltötte kontraktusát.

Az összehasonlítás persze sántít, hiszen míg Valverdét úgy rúgta ki a Barca, hogy vezették a bajnokságot, addig Van Gaallal 20 pontos lemaradásban az éllovas Real Sociedadhoz képest és mindössze három pontra a kiesőzónától a 12. helyen állt a csapat.

A Van Gaalt követő Radomir Antic öt hónapos szerződést kapott, annak lejárta után távozott, és hasonlóan tett Frank Rijkaard (2003-2008), Pep Guardiola (2008-2012) és Valverde elődje, Luis Enrique is (2014-2017).

Valverdét 2017 májusában nevezték ki a Barcánál, két és fél évig irányította a gránátvörös-kékeket, akikkel két bajnoki címet és egy-egy kupát, illetve szuperkupát nyert. Ami a La Ligát illeti, a csapat ötödik leghatékonyabb edzőjeként távozott: bajnoki meccsei 69,5%-át megnyerte a csapattal.