Musorujsag
Élő Eredmények

Összefoghatnak az európai klubok: cél a játékosok fizetésének csökkentése

Összefoghatnak az európai klubok: cél a játékosok fizetésének csökkentése

m4sport.hu
Az Inter felvette a kapcsolatot az olaszok mellett Európa nagy klubjaival a játékosok fizetésének csökkentése miatt. Olaszországban és Spanyolországban érintheti a legrosszabbul a nagy csapatokat a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, amely feltételezhetően komoly recessziót von maga után a gazdaság minden szegmensében, a labdarúgást sem kíméli.

Az olasz Il Giornale információi szerint a milánói Internazionale felkérte a klub tanácsosát, Beppe Marottát, hogy konzultáljon – elsősorban – a Serie A többi csapatával, de Európa nagy csapatival is arról, hogy miként vélekednek arról, hogy a labdarúgónak a fizetését csökkenteni kellene, akár 30 százalékkal.

A lap úgy tudja, hogy Marotta már beszélt Spanyolország két legnagyobb klubjának, a Real Madridnak és a Barcelonának az illetékeseivel, akik osztják a véleményt, hogy szükségesek fenntarthatósági intézkedések.

Még nyitott kérdés, hogy az egyes nemzeti bajnokságok mikor indulhatnak újra. Az egyértelmű, hogy a versenynaptárat teljesen át kell alakítani, de további intézkedésekig képtelenség az újratervezés.

Ugyanakkor azt sem lehet jelenleg kizárni, hogy az egyes kiírásokat csak a nyár végén lehet befejezni – vagy akár később- ami további problémákat okoz, nevezetesen, hogy addigra sok labdarúgó szerződése lejár csapatánál.

A Serie A esetében már egy előzetes kalkuláció is elkészült, a koronavírus-járvány miatt félbeszakított – befejezett??? – bajnokság összesen akár 800 millió eurós kárt is okozhat a kluboknak, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Ezért tartja több csapat vezetősége fontosnak az összefogást, hogy a hatalmas bevételt kiesést valamelyest vissza lehessen fogni. Erre az egyik kézenfekvő megoldás a játékosok fizetésének csökkentése lenne, hiszen többen hatalmas pénzeket tesznek zsebre.

Damiano Tommasi – korábban az AS Roma játékosa volt, 25-szörös olasz válogatott -, az olasz labdarúgók érdekeit védő szövetség elnöke érthetően nehezményezte az elképzelést:

„Senkit nem lehet erre kötelezni” – mondta kurtán az Inter kezdeményezésére.

Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke viszont üdvözölte az elképzelést.

„Nem lehet tabu a játékosok fizetésének csökkentéséről beszélni. Képtelenség erre rossz szemmel nézni ekkora vészhelyzetben, főként, amikor hatalmas fizetésekről beszélünk” – mondta a szövetség elnöke.

A portugál O Jogo arról számolt be több spanyol lapra hivatkozva, hogy a Barcelona egy rendkívüli ülést hívott össze, hogy kiértékeljék a járvány gazdasági hatásait, illetve milyen nehézségeket okoz a klubnak, hogy a játékosoknak úgy fizetik ki óriási járandóságaikat, hogy semmit nem tudnak felmutatni, hisz leállt a futballvilág.

A spanyol másodosztályban már több csapatnál döntöttek úgy a pénzügyi nehézségek miatt, hogy játékosokat bocsájtanak el, legalábbis bizonytalan időre.

Nem csupán Olaszországban és Spanyolországban okoz a bajnokságok leállása problémát. Franciaországban a Marseille, a Lyon, az Amiens, a Montpellier és a Nimes vezetősége is döntést hozott a fizetések csökkentésével kapcsolatban.

Borussia Mönchengladbach (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

Németországban példaértékű gesztussal álltak elő a Mönchengladbach játékosai: önkéntesen mondtak le fizetésük egy részéről, amellyel havonta közel egymillió eurós megtakarítást biztosítanak a klubnak.

A Bundesliga több csapatánál is terítéken van a gladbachi példa, a Mainz, a Dormund és a Bayern München labdarúgói is átérzik, milyen nehéz időszakot kell átélni a koronavírus miatt, úgy tudni, hamarosan ezeknél a csapatoknál is bejelentik, hogy lemondanak pénzük bizonyos százalékáról.

Ezek csak a topligák, de máshol is szembesülnek pénzügyi problémákkal. Svájcban a Sion vezetősége kilenc játékosától vált meg.

Borítókép: epa08279693 View of empty stands during the Italian Serie A soccer match Juventus FC vs FC Internazionale Milano at the Allianz Stadium in Turin, Italy, 08 March 2020. Italian Serie A soccer matches are played without spectators over the COVID-19 coronavirus threat. EPA/ALESSANDRO DI MARCO

További tartalmak