Musorujsag
Élő Eredmények

A fehérorosz focira figyel az egész világ

m4sport.hu
Európában egyedül a fehérorosz labdarúgó-bajnokság nem állt le a koronavírus-járvány miatt, ez pedig a belorusz foci iránti érdeklődésen is meglátszik világszerte.
Szurkolók az FK Minszk – Dinamo Minszk fehérorosz bajnoki mérkőzésen 2020. március 28-n (Fotó: EPA/Tatyjana Zsenkovics)

A hétvégén a második fordulót rendezik a nemzetközi sajtó által a kihalt futballvilág oázisának nevezett fehérorosz labdarúgó-bajnokságban, a meccseket ráadásul nézők előtt játsszák. A Bild értesülései szerint Indiától Boszniáig már tíz országban is megvásárolták a belorusz bajnokság közvetítési jogait, az ország meccseire kötött fogadások száma pedig 60 százalékkal megugrott. Magyarországon a TOTÓ 13. heti szelvényén öt fehérorosz bajnoki mérkőzés szerepel, ráadásul mindegyiknek a félidei eredményére is lehet tippelni, azaz a 14 „sorból” 10-et a belorusz foci foglal el.

Az Európai Unióval határos, 9,5 milliós Fehéroroszországban szombatig hivatalosan 94 igazolt fertőzöttet jelentettek, és egyetlen halálesetről sem számoltak be. Továbbra is nyitva tartanak az éttermek és a kocsmák, akárcsak az uszodák, az üzletek és az állami üzemek, amelyekben ezrek dolgoznak egyszerre. „Sehol nem látni tájékoztató plakátot, hogy hogyan kellene viselkedni. Ennek ellenére kevesebben vannak az utcákon, ha maszkos embereket látunk, akkor azok fiatalok, akik az internetről tájékozódnak” – idéz a Bild egy Minszkben élő németet.

Vlagyimir Bazanov, a helyi labdarúgó-szövetség elnöke az első forduló előtt úgy nyilatkozott, hogy nem lenne értelme a szurkolók kizárásának, vagyis a zárt kapus mérkőzéseknek. „Nem lett volna szabad elkezdenünk? Rendkívüli állapotot hirdettek? Nem. Nincs kritikus helyzet, tehát úgy döntöttünk, hogy időben elrajtolhat a bajnokság” – mondta.

FK Minszk – Dinamo Minszk fehérorosz bajnoki mérkőzés 2020. március 28-n (Fotó: EPA/Tatyjana Zsenkovics)

A drukkerek ugyanakkor úgy tűnik, jobban aggódnak a szövetség elnökénél: az első fordulóban kétezer volt az átlagnézőszám a stadionokban az egy évvel ezelőtti négyezerrel szemben.

Az ország vezetése kitart azon álláspontja mellett, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket túldramatizálják, nem kellene pánikhangulatnak uralkodnia, és ha az élet szinte változatlanul megy tovább, akkor azzal kevesebbet ártanak, mintha rendkívüli intézkedéseket vezetnének be.

Az 1994 óta hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka, aki korábban a traktorozást javasolta a koronavírus elleni gyógymódra, szombaton egy jégkorong-mérkőzés után kijelentette, hogy a legjobb vírusellenes tevékenység a sport, például a jégkorong. A 65 éves Lukasenka, akinek kedvenc sportja a jégkorong, elzárkózik a karantén bevezetésétől, nemrég pedig azt a bölcs tanácsot adta, hogy vodkafogyasztással lehet elpusztítani a vírust.

Kedd óta mindazonáltal változóban van a hangnem a volt szovjetköztársaságban. A média hirtelen elkezdett „világjárványról” beszélni. Minszk, a főváros elcsendesedett, a 65 év felettieket arra kérték, hogy maradjanak otthon, a diákok nem kötelesek iskolába járni. A közösségi közlekedésben nincsen csúcsforgalom, sok cég átállt a távmunkára. Mindeközben már húszezren írták alá azt az online petíciót, amely szigorú megelőző intézkedéseket követel.

További tartalmak