Musorujsag
Élő Eredmények

Az UEFA arra kéri a szövetségeket, a bajnokságok lefújása legyen a legvégső opció

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó Szövetség arra kéri tagjait, a nemzeti szövetségeket, illetve a klubokat, hogy amíg esély mutatkozik, törekedjenek a 2019/20-as bajnoki szezon befejezésre.
EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

„Az UEFA fontosnak tartja, hogy a bajnokságok a pályán dőljenek el” – olvasható a Sky Sports által megszerzett levélben. Az UEFA az Európai Klubok Szövetségével és az európai ligákat tömörítő szervezettel közösen abban bízik, hogy júliustól folytatni lehet a labdarúgást.

A kontinensen egyelőre nincs egyetértés a „Hogyan tovább?” kérésben, míg a belga élvonalbeli bajnokságot már lefújták a Covid-19 világjárványra hivatkozva, addig a Premier League vezetői akár Kínában is hajlandóak lennének folytatni, amint az lehetséges és biztonságos.

A belgák mellett a hollandok is erősen fontolóra vették a lefújást, UEFA szerint a bajnokságok lezárása elhamarkodott és nem indokolt jelenleg.

A belga bajnokságban csütörtökön egy fordulóval az alapszakasz vége és a rájátszás megkezdése előtt hirdettek végeredményt, amelyet azonban még a 24 profi klubnak jóvá kell hagynia. Az UEFA-tájékoztatás ugyanakkor kitér rá, hogy a Club Brugge ily módon elvesztheti helyét a Bajnokok Ligájában és 30 millió eurós bevételtől eshet el, mert „az európai klubsorozatokban való részvételt a teljes bajnokságok végén a sporteredmények alapján” határozzák meg, a korai befejezés pedig felveti ezen feltétel teljesülésének a hiányát.

A helyzet azért is különösen nehéz, mert egy július-augusztusi folytatás esetén a következő szezont azonnal el kellene kezdeni és a 2021-es foci Eb miatt májusig be is fejezni.

Az UEFA május közepén tervezi összeállítani a futballnaptárat, és csak abban az esetben támogatná a 2019/20-as szezon befagyasztását, ha az akkor állás szerint nem mutatkozna hely, idő és lehetőség az előző szezon mérkőzéseinek megrendezésére.

„Ez legyen a legvégső opció” – írják.

További tartalmak