Musorujsag
Élő Eredmények

A Real Madrid komoly pluszban van a 21 éven alul igazolt játékosokkal

m4sport.hu
A Real Madrid az elmúlt években látványosan megváltoztatta átigazolási stratégiáját és sokkal gyakrabban és bátrabban igazol fiatal futballistákat, akik ugyan ígéretes tehetségek, de messze vannak a sztároktól és galaktikusoktól.
EPA/JUANJO MARTIN

Már 2016-ban 22,5 év volt a Real Madrid első keret tagjainak átlagéletkora az átigazolásuk idején, ez akkor a legfiatalabb volt az öt európai topligában

Ha a 2010 és 2019 közötti időszakot nézzük, 23,54 év a Real Madrid által igazolt futballisták átlagéletkora, ez a vizsgált 42 topligás klub közül a harmadik legfiatalabb, csak a Dortmund és a Leverkusen előzte meg a Realt.

Az As friss cikkében a stratégia sikerességét vizsgálta. Jelenleg 11 olyan játékosa van a Real Maridnak (az első keret tagja vagy kölcsönben szerepel), aki 20 éves vagy fiatalabb volt, amikor a klubhoz szerződött. Ennek a 11 játékosnak összesen 175 millió euró volt a piai értéke a játékjog megszerzése idején, jelenlegi összértékük pedig 355 millió euró, a differencia erősen pluszos, 180 millió euró.

Marco Asensio, Martin Ödegaard és Federico Valverde három kiemelkedő fogás, valójában ők teremtik meg a különbség túlnyomó részét: hármukért összesen 11,5 millió eurót fizetett a Real, jelenlegi értékük 150 millió euró (40+50+60).

Vinícius, Rodrygo és Reinier a maga 45, 45 és 30 milliós vételárával komoly befektetésnek számít (60%-a a 11 játékosért kifizetett teljes összegnek), a három brazil egyelőre tartja az árát, hármójuk összértéke 5 millió euróval több, mint az igazoláskor.

Az Arsenalban kölcsönben szereplő Dani Ceballost 15 millióért vették, most 40-et ér, az ingyen igazolt Kubo (Mallorca) 15 milliót, az 5 millióért megszerzett Vallejo 7,5-öt.

Vannak visszaesők is, a már említett Reinier értéke 5 millió eurót esett érkezése óta, a tavaly januárban a Manchester Citytől 17 millióért vásárolt Brahim Diaz értékes jelenleg 15 millió euró és amíg nem kerülnek az első keret vagy a kölcsönadás közelébe, ez nem is fog változni.

A Real Madrid stratégiája egyelőre jó döntésnek számít, főleg, ha hozzátesszük, hogy viszonylag alacsony a kockázati tényező.

Azt ne felejtsük el azonban, hogy a piaci értkeket a közeljövőben erősen befolyásolja majd a Covid-19 világjárvány miatti kényszerleállás, a CIES előrejelzése szerint átlagosan 30%-kal csökkenhet a futballisták leállás előtti piaci értéke.

További tartalmak