Musorujsag
Élő Eredmények

Áll a bál Németországban a Hertha-csatár videója miatt

m4sport.hu
A Német Labdarúgó Liga (DFL) is elítélte Salomon Kalou öltözői videóját, amelyben a Hertha BSC elefántcsontparti támadója többször is megszegi a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokat.
Salomon Kalou (Fotó: EPA/Ppter Steffen)

A 34 éves futballista hétfőn a Facebookon jelentkezett be élőben a berliniek öltözőjéből, az azóta törölt videón egyebek mellett az látható, hogy kezet fog Vedad Ibiseviccsel, ami sem a kontaktus, sem a közelség miatt nem felel meg a közösségi távolságtartás DFB által előírt szabályainak.

Kalou később Jordan Torunarigha koronavírus-tesztjét zavarja meg azzal, hogy mintavétel közben – az érintettek tudta nélkül még élőben közvetítve – benyit a szobába, és még akkor sem távozik, amikor felhívják a figyelmét, hogy a tesztalanyon és a tesztelőn kívül senki nem tartózkodhat a helyiségben. A videóra vett mintavétel ráadásul nem a leghigiénikusabb körülmények között történt, ami miatt szintén nem lehettek túl boldogogok a Herthánál.

A Bild beszámolója szerint a videón az is hallható volt még, ahogyan a Hertha játékosai azért háborognak, mert állítólag a fizetésük nagyobb százalékát vonták le tőlük, mint amennyiben megegyeztek a klubbal.

A DFL a Twitteren ítélte el az elefántcsontparti támadó viselkedését.

„Salamon Kalou felvételei a Hertha BSC öltözőjéből teljesen elfogadhatatlanok. Ezzel kapcsolatban nincs tolerancia, már csak azon játékosok és klubok miatt sem, akik és amelyek tartják magukat az előírásokhoz, mivel felfogták a helyzet komolyságát.”

Később a berliniek honlapján az elefántcsontparti támadó közleményben kért elnézést, a klub azonban így is felfüggesztette a játékjogát.

„Az öltözőről készített videójával Salomon Kalou megsértette csapatunk alapvető szabályait. Úgy viselkedett, hogy az nem méltó a helyzethez, és nem reprezentálja a klub viselkedési normáit” – írta a klub. A felfüggesztés azt jelenti, hogy a játékos nem vehet részt a csapat edzésein.

A német bajnokság csapatai ezen a héten szigorú intézkedések mellett kezdhették el a csoportos edzéseket, ugyanis a liga azt szeretné, ha zárt kapuk mögött még ebben a hónapban folytatódhatna a Bundesliga. A DFL és a német szövetség az edzések újraindulása előtt közösen kérte a játékosokat a szociális távolságtartásra, és arra, hogy ne az edzőközpontok közös helyiségeiben, hanem otthon öltözzenek át.

Angela Merkel kancellár április 29-i bejelentésében hangsúlyozta: az élvonalbeli labdarúgás küzdelmeinek folytatására csupán az egészségügyi óvintézkedések teljes körű betartása mellett kerülhet sor, melyek között a távolságtartás kiemelt helyen szerepel. A 2012-ben a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-, míg az elefántcsontparti válogaotttal 2015-ben Afrikai Nemzetek Kupája-győztes, a Herthát 2014 óta erősítő támadó tehát a videóval nem csupán magát és a klubját, de az újrakezdés lehetőségét is veszélybe sodorta.

Más kérdés, hogy amennyiben a március 13-án felfüggesztett Bundesliga-szezon a tervek szerint május 16-án vagy 23-án folytatódik, egy-egy kézfogásnál jóval intenzívebb érintkezésnek lesznek kitéve a játékosok a pályán. A német kormány szerdán dönt arról, engedélyezi-e zárt kapus meccsek lebonyolítását.

További tartalmak