×

A futballvilág számos szereplője megnyilvánult a rasszizmus ellen

Pólókkal, karszalaggal vagy csak a közösségi médiába feltöltött kifakadással ítélik el a rasszizmust a futballsztárok.A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága írásbeli megrovásban részesítette a Ferencváros játékosát, Tokmac Nguent a ruházatán viselt tiltott feliratért. Az MLSZ honlapja kiemeli, a szabályzat alapján kiszabható legkisebb büntetésről döntöttek, ám a nem engedélyezett felirat viseléséért a jövőben minden esetben tényleges büntetés kiszabására kerül sor.

A zöld-fehérek kenyai származású norvég játékosa a meze alatt "Justice for George Floyd" feliratú pólót viselt. De nem csak ő, a világ számos labdarúgója együttérzését fejezte ki a Minneapolisban, egy rendőri túlkapás következtében meghalt Floyd iránt.

A Bundesliga hétvégi fordulójában a dortmundi Jadon Sancho ugyanolyan feliratú trikót viselt, mint Tokmac, míg a kölni Anthony Modeste gólja után egyik tenyerét kifordította és úgy tette a másik mellé, majd így mutatta meg a kamerának, hogy egy embernek is lehet kétféle színe.

A Schalke középpályása, Weston McKennie pedig egy „Justice For George” karszalagot viselt a Werder Bremen elleni 1-0-s győzelemmel zárult találkozón.
A Manchester United két szinesbőrű játékosa, Paul Pogba és Marcus Rashford a közösségi médiában üzent. „Dühöt, szánalmat, gyűlöletet, felháborodást, fájdalmat és szomorúságot éreztem. Szomorúság George és minden fekete ember mellett, akik mindennap szenvednek a rasszizmustól. Akár a labdarúgásban, akár a munkahelyen, iskolában vagy bárhol! Ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Nem holnap vagy másnap, ma! Az erőszakos rasszizmust már nem tolerálhatjuk. Nem bírom elviselni. Nem fogom elviselni. Nem fogjuk tolerálni. A rasszizmus a tudatlanság. A szerelem intelligencia” - írta a francia világbajnok.

A 22 esztendős Rashford megpróbálja feldolgozni, mi folyik a világon, de egyre nehezebb számára, hiszen hiába kérte az embereket, hogy jöjjenek össze, működjenek együtt és egyesüljenek, a világ megosztottabbnak tűnik, mint valaha. „Az emberek félnek és válaszokra van szükségük. A fekete élet is számít. A fekete kultúra is számít. A fekete közösségek is számítanak. Számítunk” - írta.
Természetesen Mario Balotelli is kifejtette a véleményét. Az olasz játékos is csatlakozott a sportvilág rasszizmus elleni küzdelméhez. Az Instagramjára kitett fotón a Black Power pózt vette fel, és az alábbi üzenetet tette mellé. "Nincs semmi bajom a majmokkal, mert teljesen biztos vagyok benne, hogy egy majom okosabb, mint egy rasszista”.

A válogatott játékos januárban a Lazio elleni bajnoki meccsen levonult, amikor a római csapat szurkolói bőrszíne miatt gúnyolódtak vele.

A mai edzésen a Chelsea játékosai egy hatalmas H-betűt (Humans) formáztak meg, ezzel is utalva arra, hogy minden ember egyenlő. Korábban a Liverpool játékosai is kikeltek a rasszizmus ellen, akárcsak a politikai ügyekben ritkán megszólaló Michael Jordan is.

A holland Frankie de Jong pedig egy olyan képet tett fel, melyen honfitársával Wijnaldummal együtt épp a kezüket mutatják, hiába különböző színűek, mindketten Hollandiáért szállnak harcba.