×

800 millió ment a kukába? - a Barca legutóbb hat éve erősített a klubhoz méltón

Az elmúlt öt évben a klub több mint 800 millió eurót költött a keret megerősítésére, ám közülük egy sem vált a csapat vezérévé.

Az utolsó alkalom 2014 nyara volt, mikor a Barcelona valóban komoly igazolásokat hajtott végre és olyan játékosok érkeztek, akik alapemberré tudtak válni.

A klub hat évvel ezelőtt 165 millió eurót költött a Luis Suárez, Marc-André ter Stegen, Ivan Rakitic hármasra.

Azóta a katalánok több mint 800 millió eurót fizettek új labdarúgókért, de egyikük sem tudta magát állandóra beverekedni a kezdőbe.

A jelenlegi csapat zöme már a 2015-ös triplázáskor is a klub kötelékébe tartozott, s komoly probléma, hogy Gerard Piqué, Sergio Busquets, Lionel Messi és Luis Suárez is elmúlt 30 éves.

2016 nyarán 125 milliót fizettek a Samuel Umtiti, Paco Alcácer, Andre Gomes, Lucas Digne, Jasper Cillessen, Denis Suárez hatosért, amelyből már csak Umtiti a Barca játékosa, s egy ideje már ő sem tagja a kezdőnek.

Luis Suárez megérte a pénzét és nemcsak, hogy alapember, de legenda lett a katalánoknál (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)Egy évvel később Neymar távozásától volt hangos a sajtó, s bár az érkezők közt volt Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Paulinho, Nelson Semedo, Yerry Mina és Gerard Deulofeu, a klub ebben az átigazolási ablakban sem váltotta meg a világot – 375 milliót szórtak ki az ablakon, ugyanis már csak Semedo és Dembélé csapattag, de egyikük sem alapember, utóbbit várhatóan most nyáron adja el a Barca.

A 2018/19-es kiírásnak is megújulva vághatott neki a csapat: érkezett Arthur, Malcom, Clément Lenglet, Arturo Vidal és Jeison Murillo, ez az ötös fogat 125 milliójába került a vezetésnek. S hogy megérte-e? Talán ezen a nyáron igazoltak a legjobban, mert Vidal legalább jól hozza a kiegészítő embert, Lenglet pedig jó ideje kezdőnek vallhatja magát. Malcom viszont távozott, Arthur óriási csalódás és a hírek szerint a szezon végén a Juventusba szerződik, Murillo pedig sosem volt tényező, gyorsan meg is váltak tőle.

A mostani szezonban 273 millió ment el új játékosokra, azonban a legnagyobb nevek közül egyelőre sem Antonie Griezmann, sem Frenkie de Jong nem váltotta meg a világot Katalóniában, nem beszélve a Junior Firpo, Neto, Emerson, Marc Cucurella négyesről. A vészigazolás Martin Braithwaite más eset, tőle senki nem várt sokat, és szorgalmasan dolgozik, hogy hasznát vegye az együttes, ettől még azonban nehéz elképzelni, hogy évek múlva sok drukkernek jusson eszébe, hogy valaha a csapathoz tartozott.

Summázva, rengeteg pénz folyt el, de igazán egy játékos sem robbant be a Barcánál, ami rámutat a klub mély strukturális problémáira és a jelenlegi vezetés hiányosságaira - írja a The Athletic.