×

Greenwood ötévesen, csapat nélkül is szemet szúrt a MU megfigyelőinek

Mason Greenwood még mindig csak 18 éves, de a szakértők és klublegendák is vallják, a Manchester United jövőjének talán legmeghatározóbb alakja lehet. Még hatéves sem volt, amikor a klub megfigyelői érezték, hogy a kissrácban van valami.

Mason Greenwood (EPA/Peter Powell/NMC/Pool )
A Premier League újrakezdése óta félelmetes formát mutat a Manchester United. Az első meccsen a Tottenham otthonában döntetlennel kezdett ugyan, de utána tönkreverte ellenfeleit a bajnokságban (Sheffield Utd 3-0, Brighton 3-0, Bournemouth 5-2).

A szakemberek a csapat elképesztő teljesítményét elsősorban Bruno Fernandesnek tulajdonítják, akivel szárnyal a csapat (13 meccs: 9 győzelem – 4 döntetlen). Az újrakezdés óta pedig az addig is termékeny portugál teljesítménye tovább javult – vele a csapaté is -, köszönhetően annak, hogy felépült sérüléséből Paul Pogba, akivel remekül megértik egymást a pályán.

Ők ketten szinte húzzák a csapatot olyan szinten, de közben a surranópályán felzárkózott melléjük egy 18 éves srác, Mason Greenwood, aki utóbbi két mérkőzésén háromszor volt eredményes (Bruno Fernandeshez hasonlóan).

A Brighton ellen egy fantasztikus cselsorozat után talált a hálóba, majd szombaton a Bournemouth-szal szemben duplázott, ugyancsak szép gólokat szerezve.

Manchester, 2020. július 4.
Mason Greenwood, a Manchester United játékosa (j) gólt szerez a Bournemouth ellen az angol labdarúgó-bajnokság 2020. július 4-i mérkőzésén Manchesterben.
MTI/EPA/Getty/Clive BrunskillNem is olyan régen a szintén nagyon fiatal (22 éves) Marcus Rashfordról mondták, hogy ő a United jövője. Még Fernandes érkezése előtt Rashford volt az, aki kora ellenére próbálta hátára venni a csapatot, több-kevesebb sikerrel.

Az biztos, hogy a nehéz időszakban a Solskjaer-legénység vezére volt. Most viszont arról vannak meggyőződve a futballértők, hogy Greenwood jobb lesz, mint Rashford.

Persze már hónapokkal ezelőtt is látható volt, hogy egyszer nagy dolgokat tehet még a pályán. A klub több prominens személyisége is megszólalt a fiatal tehetséggel kapcsolatban, az elmúlt év végén.

Robin van Persie decemberben: „Azt hiszem, nagyon jó lesz ő, mert minden egyes meccsen engem próbál leutánozni. A stílusomat, a technikámat, a bal lábamat, azt, ahogy értékesítem a helyzeteket. Szóval, biztos vagyok abban, hogy ennek jó vége lesz.”

Marcus Rashford: „Okos gyerek, aki mindent megtanul, hogy működnek a dolgok, de alapvetően ő egy félelmetes, természetes tehetség. A menedzserünk (Solskjaer) jó munkát végez vele, hogy a jó útra terelje. Minél jobban működik ez, annál erősebben tör felszínre a tehetsége.”

Manchester, 2020. július 4.
Marcus Rashford, a Manchester United játékosa (j) gólt szerez a Bournemouth ellen az angol labdarúgó-bajnokság 2020. július 4-i mérkőzésén Manchesterben.
MTI/EPA/Peter PowellPaul Scholes novemberben: „Marcus (Rashford) briliáns dolgokra képes, valószínűleg az a típus, aki nagy gólok megszerzésére képes, de nem hiszem, hogy gólzsák lesz. Azt gondolom, hogy ehhez hiányzik belőle egy kis nyugodtság. Szerintem Mason (Greenwood) nagyobb góllövő lesz, mint Marcus. Ugyanakkor mindketten komoly minőséget visznek fel a pályára a támadóharmadban, ami korábban nagyon hiányzott a csapatnak.”

Phil Neville: „A különbség Greenwood és Martial, illetve Rashford között az, hogy ő egy született, könyörtelen befejező. Azt hiszem, ennek a kölyöknek hatalmas jövője lesz. A stílusát nézve kicsit úgy játszik, mint Robin van Persie.”

Robin Van Persie, az angol Manchester United játékosa gólt rúg a görög Olimpiakosz ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a manchesteri Old Trafford Stadionban 2014. március 19-én. (MTI/EPA/Peter Powell)Voltak, akik már lényegesen korábban érezték, hogy Greenwoodból egyszer nagy focista lehet. Marc Senior, aki korábban a United kötelékeiben dolgozott, mesélt egy egy történetet a TalkSportnak, hogy mennyire lenyűgözte őt az alig hatéves Greenwood.

„A megfigyelőink látták őt, amikor még csapata sem volt. Ők épp más fiatal játékosok megfigyelésével voltak elfoglalva. Mason szeretett volna játszani egy bradfordi csapatban, az Idle Juniorsban, de még nem volt elég idős, így a pálya körül rugdosta a labdát és várnia kellett, míg betölti hatodik életévét. Amint betöltötte, mi azonnal gondoskodtunk arról, hogy elmenjen valaki megnézni a srác első meccsét” – emlékezett vissza Senior.

A bemutatkozása jól sikerült a kölyöknek egy olyan csapatban, amely szinte csak hírből hallotta, mit jelent nyerni.

„A csapat, amelyikben játszott, egyetlen meccset sem nyert. Abban sem vagyok biztos, hogy azon a mérkőzésen egyáltalán képesek lettek volna-e betalálni. De jött Mason, 16 gólt rúgott, a csapat nyert 16-1-re.”

Mondani sem kell, a meccs után azonnal meghívták a klub halifaxi utánpótlásbázisába. Még mielőtt belépett volna a központ kapuján, újabb bizonyítékkal szolgált, hogy a Unitedben a helye.

„Eljött az utánpótlásközpontunkba, egy kicsit korábban érkezett. Amíg várakozott a parkolóban, egy labdát rugdosott a falhoz jobb és bal lábbal egyaránt. Hihetetlen volt. Odaléptem hozzá és kérdeztem: ’szóval te vagy Mason, aki a hétvégén 16 gólt rúgott? Könnyű volt?’. Ő rám nézett és lazán felelt: ’ha nem rajtam múlik, akkor azt a meccset 1-0-ra elveszítjük’" – idézte fel első párbeszédét a kis Greenwooddal.

A látvány és az első szavak annyira elkápráztatták Seniort, hogy gyors döntést hozott.

„Egyenesen a huddersfieldi edzőközpontba küldtem, ahol egy olyan csapathoz csatlakozott, amelyben nála idősebbek játszottak.”

Greenwood fejlődése töretlen volt az akadémián, bő tíz évvel később pedig, 2019 márciusában bemutatkozhatott a nagycsapatban. A PSG elleni, emlékezetes 3-1-es BL-győzelem utolsó perceit a pályán tölthette. Majd a Premier League-ben is debütált, sőt a 2018/19-es szezon utolsó bajnokiján a kezdőbe nevezte Ole Gunnar Solskjaer. Ezzel 17 éves és 223 naposan ő lett minden idők legfiatalabb kezdője a United történetében.

A nagy áttörést a mostani hányattatott szezon hozta meg számára: 13 gólt szerzett és öt gólpasszt osztott ki United-mezben. A Bournemouth ellen pedig megdöntötte Wayne Rooney rekordját, aki 18. életéve betöltése előtt hat gólt szerzett a klub színeiben a PL-ben, Greenwood a duplájával máris nyolcnál tart.

Greenwood-gólt ünnepli United-játékosok. (EPA/Clive Brunskill/NMC/Pool)Az MU a 2020-as naptári évben olyan teljesítményt nyújt, hogy elérhető közelségbe került annak lehetősége, hogy a következő szezonban indulhasson a Bajnokok Ligájában.

Mostanra olyan keret alakult ki a Vörös Ördögöknél, amely reménnyel tölti el a csapat híveit és vezetőit. Ebben pedig – Fernandes, Pogba és még mások mellett – Greenwoodnak is elévülhetetlen érdemei vannak.