×

A City a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztet száraz és sötét jövőképpel

A Manchester City egy kisfilmet mutatott be a bolygó megóvásának fontosságáról a globális felmelegedés okán, amelyben a jövőbe utazhatunk, és 2045-ben egy súlyos aszálytól szenvedő bolygót mutat be. Ott, a jövőben Phil Foden, a City akkori edzője azon a napon pillant végig az Etihad Stadion megkopott gyepén, amelyen a kialakult környezeti katasztrófa miatt a klub talán története az utolsó mérkőzését játszhatja. Egy videó, amely gondolkodásra késztet minket.

Phil Foden, mint a Manchester City menedzsere, 2045-ben. (Forrás: Manchester City)


2045-öt írunk. Phil Foden a City menedzsere, aki a legkeményebb ellenféllel készül szembenézni: a szárazsággal.

Az Egyesült Nemzetek utolsó adatai szerint 2050-re a világon ötmilliárd ember élhet olyan területeken, amelyeket a teljes kiszáradás fenyeget. Az Egyesült Királyság környezetvédelmi ügynökségének becslése szerint a túlzott kereslet, az elöregedő infrastruktúra és a klímaváltozás miatt már 2045-ben kiszárad több része Angliának.
Az államháztartási bizottság jelentése is megerősítette ezt a veszélyt sok olyan ember számára, akik szerelmesei a futballnak, egy generációnyi időre vagyunk attól, hogy extrém vízhiányban éljenek az eljövendő nemzedékek.

A Manchester Ciy támogatója, a Xylem víztechnikai vállalt által készített, „A futball vége” című videóban több City-játékos szerepel. Célja, hogy felhívja a futballszurkolók figyelmét egy esetleges víz nélküli világra. A Manchester City Etihad stadionján készített videó rámutat arra, hogy a vízhiány milyen hatással lehet a társadalomra, beleértve a labdarúgást is, egy fiatal városi rajongó életén keresztül prezentálva.

A kisfilmet a koronavírus-járvány miatt beiktatott labdarúgó-szünet előtt vették fel. A világjárvány is megtanította nekünk, mennyire törékeny a bolygó melyen élünk. Most, elszántabban mint valaha, meg kell védenünk a jövőnket azáltal, hogy egyszerű lépéseket teszünk a víz fenntartható felhasználásáért.

A filmben visszaköszön Jürgen Klopp mondata, amelyet akkor mondott, amikor a Manchester City kétéves eltiltását a nemzetközi porondról visszavonta a Sportdöntőbíróság:
"Nem egy jó napja a futballnak!"