×

Nincs még 16, de már a felnőtt csapattal készül a szezonra a Dortmund csodagyereke

A Borussia Dortmund felnőtt csapatánál számítanak a korosztályából messze kiemelkedő, mindössze 15 éves Youssoufa Moukokóra, ám novemberig mindenképp várni kell a bemutatkozására a Bundesligában.

A kameruni származású, de német utánpótlásválogatott csatárt eddig is nagy becsben tartották klubjánál, ami nem csoda, szembetűnő képességei alapján. Az elmúlt szezonban már az U19-es csapatban számítottak rá a Dortmundnál, de a jóval idősebbek között is tarthatatlannak bizonyult, 20 találkozón 34-szer talált be, új csúcsot felállítva ebben a korcsoportban.És az ifjúsági Bajnokok Ligájában is bizonyított, ott hét fellépésére négy gól jutott.

Augusztusban pedig már a felnőtt kerettel kezdi meg a felkészülést, és a dolog komolyságát mutatja, hogy állandó mezszámot kapott, a 18-asban mutatkozhat be a Bundesligában.

„Youssoufa közénk tartozik, egyike a csapat tagjainak, be kell vezetnünk a professzionális futballba”idézi a bundesliga.com a Ruhr Nachrichtennek nyilatkozó Michael Zorcot, a klub sportigazgatóját, aki a vezetőedzővel, Lucien Favre-rel folyamatosan egyeztet Moukoko sorsáról. „Be szeretnénk építeni a keretbe, hogy mihamarabb megszokja, milyen a felnőttekkel edzeni és játszani.”

Elárulta, az ifjú labdarúgóval, akit nemcsak felépítése – jelenleg a növésben lévő fiú 180 centi magas –, hanem a vele dolgozó szakemberek szerint az érettsége is kiemelkedővé tesz, elsősorban még az U19-ben számolnak, igaz, november 20-nál hamarabb amúgy sem debütálhatna. Akkor tölti be a 16-ot, és a Bundesliga szabályai miatt előtte nem vethető be a bajnokságban.

A Dortmundnál koncepció része, hogy mihamarabb lehetőséget adnak a fiataloknak, elég ha csak a közelmúltban berobbanó Christian Pulisicet, a Manchester United által csábított Jadon Sanchót vagy a figyelmet tavasszal magára irányító Gio Reinát említeni. De nem kizárólag a saját utánpótlásukból merítenek, Ousmane Dembélé és Erling Haaland megszerzése a jó példák erre.