Musorujsag
Élő Eredmények

A Bayern aláaknázta a Camp Nou-t… aztán fel is robbant

A Bayern aláaknázta a Camp Nou-t… aztán fel is robbant

m4sport.hu
Augusztus 14-én este a Bayern München már-már megsemmisítő, 8-2-s csapást mért a Barcelonára a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A bajorok hatalmas győzelme megrengette a katalán klubot.

Persze a problémák nem akkor kezdődtek a Barcelonánál, a 2-8 inkább következménye volt annak, ami a klubnál zajlott, de az az augusztusi este olyan hatással volt, amit már nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Kedden késő délután bombaként robbant a hír,  Lionel Messi levélben tudatta a Barca vezetőségével, hogy élni akar azon jogával, ami a szerződésében szerepel, miszerint egyoldalúan felbonthatja azt és ingyen távozhat.

Az argentin zseniben már jóval korábban megfogalmazódhatott a távozás gondolata. Sok apró, vagy talán nem is annyira apró esemény történt, ami eddig a döntésig taszította őt.

Az első ilyen talán Neymar eladása volt, ami akkor, 2017 augusztusában nagy üzletnek tűnt, korábban – és azóta sem – senkiért ne fizettek 222 millió eurót, a brazilért áldozott ennyit a Paris Saint-Germain.

Párizs, 2017. augusztus 5.
Nasser Al-Khelaifi, a Paris Saint-Germain vezérigazgatója (b) bemutatja a francia csapathoz újonnan átigazolt Neymar brazil labdarúgót a nagyközönségnek a francia labdarúgó-bajnokság első fordulójának Paris Saint-Germain-Amiens mérkőzése előtt a párizsi Parc des Princes stadionban 2017. augusztus 5-én. Neymar lett a futballtörténelem legdrágább játékosa, miután a Paris Saint-Germain 222 millió euróért (67,4 milliárd forintért) megvásárolta a spanyol Barcelonától. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az már külön – és nem idevágó – téma, hogy távozását később megbánta Neymar, az már sokkal inkább fontos tényező, hogy Messi úgy egy évvel később már pedzegette a klubvezetőknek, hogy vásárolják vissza a brazilt, onnantól kezdve gyakorlatilag minden egyes átigazolási időszakban téma volt ez a katalán klubnál. A vezetők tettek némi tétova lépéseket azért, hogy Messi kérését teljesítsék, de nem túl nagy meggyőződéssel, mert alapvetően munkált bennük némi harag Neymar irányában (nem minden alap nélkül) azért, ahogyan távozott.

Mindenesetre ez egy tüske maradt Messiben, amely félévente – piacnyitásoknál – bökte a csőrét. Akkor meg végképp felmerülhetett benne ez a gondolat, amikor a Bajnokok Ligájában, 2018 áprilisában 4-1-ről képes volt kiesni a csapat az AS Romával szemben, bő egy évre rá pedig a Liverpool tréfálta meg a Barcát, amely a Camp Nou-ban 3-0-ra nyert, de az Anfielden kapott egy négyest és újra búcsúzhatott. Akkor nem is sejthette, hogy messze nem ez lesz a legbrutálisabb csapás, amit el kell szenvednie gránátvörös-kék mezben, s a következőre nem is kell olyan sokat várnia.

epa07554590 Georginio Wijnaldum (C) of Liverpool celebrates with teammates after scoring the 3-0 for his team during the UEFA Champions League semi final 2nd leg match between Liverpool FC and FC Barcelona at Anfield, Liverpool, Britain, 07 May 2019. EPA/NEIL HALL

Elérkeztünk 2020 januárjához, amely szintén nehéz hónap volt a klub történetében. Bár a csapat vezette a La Ligát, a Bajnokok Ligájában még állt, az a döntés született, hogy Ernesto Valverdének távoznia kell, helyére a nem túl veretes szakmai előélettel bíró Quique Setiént szerződtették a kispadra. Leginkább az szólt mellette, hogy játékfilozófiája igazodik a Barcelona hagyományaihoz.

A folytatást már ismerjük, a csapat végül elbukta a spanyol bajnokságot – az ősi rivális Real Madrid előzte be, amit eleve nehéz benyelni -, a BL-ben pedig a már említett Bayern-féle nyolcas jelentette a végállomást.

Visszakanyarodva januárra: Messi összetűzésbe került a klub sportigazgatójával, Éric Abidallal, aki élesen kritizálta a játékosokat, az argentin pedig nem hagyta szó nélkül a francia szavait. Meg is ingott alatta a szék, de akkor még megúszta a menesztést a 40 éves sportvezető.

A kellemetlen világjárvánnyal nehezített és összekuszálódott 2020-s év folyamán szinte végig lehetett érezni, hogy valamikor történni fog valami a Barcelonával.

Augusztus 14-én végül megtörtént az, ami az intőjelek ellenére korábban elképzelhetetlennek tűnt: a klub történetének legnagyobb veresége az elitligában.

Messinek a bajor-csapás az utolsó csepp lehetett a pohárba, de akkor még mindig csak a gondolat fogalmazódott meg benne. A folytatásban viszont olyan dolgok történtek, amiket már nem volt hajlandó benyelni.

Kiszivárgott, hogy miről beszélgettek az új edzővel, Ronald Koemannal, illetve a holland – véleménye alapján – méltánytalanul bánt el csapattársával és barátjával, Luis Suárezzel, hogy telefonon közölte vele, hogy nem számít a szolgálataira.

Kedden arról is írt a Marca, bejelentéséhez az utolsó löket az volt, hogy a négyszemközti megbeszélésen a holland mester közölte vele, hogy amennyiben marad, vége kiváltságos státuszának a csapatban, be kell állnia a sorba. Spanyolországban megsértődtek azon, hogy mindezt először az argentin Olénak nyilatkozta Messi.

Ami a kiváltságos szerepét illeti az argentinnak, a Partidazo de Cope podcast igazgatójának gondolatai érzékeltetik a legjobban, mennyire súlyos volt Messi szerepe, személye a klub életében.
„Számomra Messi inkább hűtlennek tűnik, hogy ebben a nehéz helyzet így becsapja az ajtót maga mögött. Ezt a hozzáállást nem lehet védelmezni. Hogy ezzel egy vezér távozik? Számomra nem, Messi ezzel nekem pont azt mutatta meg, hogy már nem egy vezetőalkat. Inkább Messi zsarnoksága távozik most. Messi sosem volt vezér, egyszerűen a saját szabályait fektette le az öltözőben. Sokan voltak ebben az öltözőben, akik szenvedtek Messi miatt. Bartomeu megérdemli a sorsát, mert úgy irányította a Barcát, hogy közben rettegett Messitől. Egy szörnyet táplált, aki végül őt is megette.”

Súlyos szavak!

Sokan szidják az elnököt, többen akarják a távozását, de közel ugyanennyi ember fogalmaz meg kritikát a 33 éves zsenivel szemben is, akinek a játéktudását, a labdarúgás történetében betöltött szerepét senki nem kérdőjelezi meg, a személyisége viszont sok kérdést vett fel, gyakorta visszás felhanggal. Ezt például a katalánok egyik korábbi elnöke, Joan Gaspart is érzékeltette.

epa08621044 Philippe Coutinho of Bayern celebrates with the trophy after winning the UEFA Champions League final between Paris Saint-Germain and Bayern Munich in Lisbon, Portugal, 23 August 2020. Bayern won 1-0. EPA/Manu Fernandez / POOL

Messitől egy kicsit elkanyarodva: a Barcelonának jelenleg a Bayern csapása miatt több fronton is helyt kell állnia. A bajorok megnyerték a Bajnokok Ligáját azzal a Philippe Coutinhóval a soraiban, aki papíron a Barcelona játékosa, miután Bartomeu egy rakás pénzt fizetett érte – leginkább Neymar eladásából – az angol Liverpoolnak. A két klub között megkötött szerződés egyik záradéka szerint a katalánoknak további 5 millió eurót kell fizetnie azért, mert a brazil BL-győztes lett.

Az amúgy is zaklatott időszakban a Barca vezetőinek eszük ágában sincs fizetni, azzal érvelnek, hogy a záradék arra az esetre vonatkozna, ha Coutinho katalán színekben nyerte volna meg a trófeát, nem pedig bajor mezben. Angliában ezt máshogy látják. Ezt is le kell még játszania a klubnak, várhatóan az UEFA vagy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság eldönti ezt a vitát, amely igazából jelen állás szerint teljesen mellékes lehet a Barcának – kit érdekel most ez az ötmillió, hagyjanak békén -, akkora krízist élnek át, amelyet valahogy túl is kellene élni. Az viszont kétségtelen, bizonyos szempontból ezt a kellemetlenséget is a Bayern okozta a spanyoloknak.

Hogy Messi marad-e végül, vagy ha megy, akkor milyen feltételekkel, az elkövetkezendő napokban, hetekben kiderül, de az biztos, hogy levele – és a leírt előzmények – alapjaiban rengette meg a klubot. Vezetőségi tagok mondtak le, vélhetően a játékosokban is felvetődik a kérdés, érdemes-e ilyen körülmények között maradni, és az sem utolsó kérdés, hogy Bartomeu meddig lesz a Barca elnöke.

Josep Maria Bartomeu és Lionel Messi (Fotó: FC Barcelona)

Az biztos, hogy esetleges lemondását alaposan meg kell gondolnia, mert ha végül a Messi-ügy miatt megtenné, kvázi precedenst teremtene, megerősíteni azt a gyakran hangozatott véleményt, hogy a nagy sztárok igenis a klubok fölött állnak, ami nem feltétlenül egészséges, beszéljünk bármilyen csapatról

Borítókép: Barcelona, 2020. augusztus 26. Az FC Barcelona spanyol labdarúgócsapat szurkolói a klubelnök Josep Maria Bartomeu lemondását követelik a barcelonai Camp Nou Stadion előtt 2020. augusztus 25-én, miután a csapat argentin csillaga, Lionel Messi bejelentette távozási szándékát. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

További tartalmak