×

Az elnök Bartomeu és a Barcelona vezetősége benyújtotta lemondását

Josep Maria Bartomeu és az FC Barcelona vezetőségének tagjai benyújtották lemondásukat a klub elnökségének keddi ülésén. Mindezt azelőtt tették meg mielőtt elkezdődött volna a szavazása az elnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványnak.

Josep Maria Bartomeu (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta) Josep Maria Bartomeu (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)
Már nem Josep Maria Bartomeu a Barcelona elnöke. A katalán klub keddre meghirdetett rendkívüli elnökségi ülésén az elnök és az igazgatótanács tagjai egyaránt azt a döntést hozták meg, hogy lemondanak posztjukról, tekintettel arra, hogy esedékessé vált a megszavazása az elnök, Bartomeu ellen benyújtott bizalmatlansági indítványnak.

A katalán klub első számú vezetőjének növekvő elégedetlenséggel kellett szembenéznie az elmúlt hetekben, mivel a koronavírus-járvány miatt pénzügyileg jelentősen romlott a helyzet, és a csapat teljesítménye is elmaradt a várakozástól, ami a Bajnokok Ligája augusztusi negyeddöntőjében a Bayern Münchentől elszenvedett 8-2-es vereségben csúcsosodott ki.

Az elnököt sokan bírálták azért is, ahogyan kezelte a hatszoros aranylabdás Lionel Messi távozási szándékát, illetve azért, hogy a csapat emblematikus figurája egyáltalán eljutott eddig a döntésig.

A Barca vezetősége az utolsó pillanatig igyekezett mindent megtenni azért, hogy a bizalmatlansági indítvány témáját a végsőkig halasszák arra hivatkozva, hogy Barcelonában és a régióban a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt kijárási tilalom van, ezért a klub tagjai nem, vagy csak nehezen tudtak volna elmenni személyesen a szavazásra, arról nem beszélve, hogy a tagok között többen is a veszélyeztetett korosztályt képviselik.

"Szavazóink átlagéletkora 58 év, a 60 év feletti tagok száma több mint negyvenezer. A legjobban az aggaszt minket, hogy megelőzzük azt, hogy bármilyen veszélynek tegyük ki azon tagjainkat, akik koruknál fogva a leginkább ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek"- olvasható Bartomeu tegnap írt levelében, amelyet Pere Aragonésnak, a Generalitat megbízott elnökének küldött.

Tekintettel arra, hogy a Generalitat és a PROCICAT nem volt hajlandó megváltoztatni a helyszínét és az időpontját bizalmatlansági szavazásnak,, Josep Maria Bartomeu bejelentette, hogy kész lemondani elnöki posztjáról, az igazgatótanács tagjai ezt ellenkezés nélkük nélkül elfogadták, ezzel véget ért a klub egy olyan szakasza, amely hat évvel ezelőtt kezdődött.