Jövő nyáron lehet vezetőedző Lőw Zsolt

Jövő nyáron érkezhet el az idő arra, hogy Lőw Zsolt vezetőedzői feladatokat vállal valamelyik klubnál – mondta a 41 éves magyar szakember a Kickernek. Az interjúban a Paris Saint-Germain másodedzője arról is beszélt, hogy szerinte méltatlanul bánnak Szalai Ádámmal a Mainzban, Szoboszlai Dominik számára pedig egyelőre túl nagy ugrás lenne egy Bayern Münchenhez vagy PSG-hez hasonló topklub.

Lőw Zsolt (Forrás: M4 Sport)A jelenleg Thomas Tuchel segítőjeként dolgozó Lőw Zsolt a Kickernek elárulta, a Stuttgart és a Hoffenheim mellett más kluboknál is jelölt volt a vezetőedzői posztra, de még nem látta elérkezettnek az időt a váltásra. Ez legkorábban jövő nyáron történhet meg, amikor lejár az edzői stáb párizsi szerződése. „Tisztában vagyok azzal, hogy a futball nem kívánságműsor, de amikor kitört a világjárvány, a Dortmund legyőzésével hatalmas lépést tettünk a Bajnokok Ligájában, Franciaországban pedig mindkét kupában döntőbe jutottunk. Meg akartuk nyerni ezeket a trófeákat, úgyhogy nem távozhattam csak úgy. A két kupagyőzelemmel és a BL-döntőbe jutással megérte.”

Kérdésre válaszolva Lőw Zsolt hozzátette, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nyáron elköszön a PSG-től, ráadásul Thomas Tuchellel is szeret együtt dolgozni, ez pedig kölcsönös. „Lejárnak a szerződéseink, eddig nem tárgyaltunk. Az elkövetkező hónapokban meglátjuk, hogyan tovább. Nagyon szívesen dolgozunk együtt, nagyszerű edzői stábunk van, amely emberileg és szakmailag is összeillik. Thomas szeretne még velem dolgozni, és én is szívesen vállalnék vele még egy nagy feladatot. Ennek ellenére lehet, hogy nyáron elérkezik az idő, amikor el kell gondolkodnom” – fogalmazott a szakember, aki azt is elárulta, hogy már azon is gondolkodik, hogy vezetőedzőként ki legyen a segítője. „Mivel foglalkoztat a vezetőedzőség, vannak nevek a fejemben – de egyelőre ott is maradnak, mivel közülük néhánynak még szerződése van.”

Zoumana Camara, Lőw Zsolt, Arno Michels, Thomas Tuchel (Fotó: Getty)A magyar tréner a közös munkáról elmondta, nem mindig egyezik a véleményük Thomas Tuchellel, néha heves vitáig is elmennek, a végső döntés azonban a vezetőedzőé. „Nem vágyom feltétlenül a rivaldafényre, ennek ellenére mindig fontos volt számomra, hogy meghallgassák és megbecsüljék a véleményemet. Akkor is, ha néha vita van köztünk, mert ezek mindig előrevisznek. Az nem segít, ha túl nagy a harmónia köztünk. Meglepődne, milyen heves viták vannak köztünk néha. Fontos azonban, hogy ezek tisztelettel zajlanak és az utolsó szó természetesen mindig Thomasé.”

Arra a kérdésre, hogy a Lieferingnél, a Salzburgnál és a Leipzignél is fiatal tehetségekkel dolgozó edzőként a PSG-hez érkezve milyen volt szupersztárokkal foglalkozni, azt mondta: „Amikor megérkeztünk, egy olyan rockegyüttest láttunk, amelyik 14 frontemberből áll. Viszont ha mindenki szólót akar játszani, akkor a koncert szörnyű lesz. Az volt a feladatunk, hogy mindenki megtalálja a saját hangszerét, a saját helyét, és mindenki elégedett is legyen azzal. Csak így lesz jó az összhangzás.”

Löw Zsolt

Löw Zsolt (Fotó: M4 Sport)A játékospályafutását Mainzban befejező Lőw Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, fájdalmas látni a tabella 15. helyén álló klubnál zajló eseményeket, a keretből kirakott, majd visszavett, de továbbra is mellőzött Szalai Ádám helyzete pedig különösen érthetetlen számára. „Sajnálatos, hogy a csapattal elért ennyi siker után a klub így bánik Szalai Ádám barátommal, és hogy nem találtak semmilyen más megoldást. Kívánom nekik, hogy harcolják ki a bennmaradást, de nagyon nehéz lesz.”

A trénert kérdezték Szoboszlai Dominikról is, Lőw szerint a Salzburg 20 éves középpályása számára egyelőre korai lenne valamelyik topklubba igazolni. „Nagy jelentősége van a következő lépésének, a Bayern vagy a PSG azonban egyelőre túl nagy ugrás lenne. Én azt javasolnám neki, hogy egy lépcsőfokot iktasson közbe, erre pedig nem tudnék jobb klubot elképzelni az RB Leipzignél.”​