Lionel Messi egy fogoly Barcelonában és ez a számain is érződik

Ki gondolta volna, hogy romlik egy futballista teljesítménye, ha akarata ellenére kell egy klubnál játszania?

fotó: EPA/JUANJO MARTINAligha akad olyan támadóstatisztika a futballban, amelyben Lionel Messi ne lenne kiemelkedő az elmúlt 10-15 évben. Folyamatosan, minden egyes évben, ezért is ő a történelem egyik legjobbja.

A 2020/21-es szezonban azonban látványosan megváltozott valami, és bár a teljesítményromásban az évek múlása egyértelmű faktor, a jelenlegi szakadékot látva ennél jóval többről van szó.

Az előzményeket ismerjük, Messi egy váratlanul és szokatlanul őszinte interjúban mesélte el még szeptemberben, tényleg el akarta hagyni a Barcelonát, de a vezetőség a koronavírus-járvány futballnaptárra gyakorolt hatásait kihasználva nem tette lehetővé távozását.

"A Barcelonánál folytatom és a hozzáállásom semmit nem fog változni, függetlenül attól, hogy távozni akartam. A legjobbamat fogom nyújtani” – nyugtatta meg a Barcelona-szurkolókat a már említett interjúban.

A valóság azonban más: miközben a Barcelona az elmúlt 29 év leggyengébb bajnoki rajtját produkálja, Messi teljesítménye is erősen visszaesett. Nem arról van szó, hogy a klubja ellen játszana vagy direkt gyengén teljesítene, leginkább a mentális fáradtság és kimerültség érződik a játékán. Főként a gólszerzés és az akciók befejezése tekintetében, amelyben rendkívül erős faktor az önbizalom, a motiváció, valamint a mentális fittség.

forrás: m4sport.huA minden sorozatot figyelembe véve (La Liga + BL) 11 mérkőzésen szerzett 6 gól és 4 gólpassz papíron aligha kifogásolható teljesítmény, de a szezonban csupán egyszer volt eredményes akcióból, a másik 5 találatot tizenegyesből szerezte.

Egyetlen akciógólja mellé 46 lövés és 21 kaput eltaláló lövés párosul (ebben a tizenegyesek nincsenek benne), azaz lövéseinek 2%-a végződött góllal. A mostanit megelőző négy szezonban ez az érték sosem esett 13% alá, a 2016/17-es idényben majdnem minden ötödik lövéséből gól lett (18%).

A várható gólok (expected goals, xG) statisztika is kristálytisztán mutatja, mennyire alulteljesít a 2020/21-es szezonban. A büntetőket nem számolva (non-penalty xG, npxG) 4,33 Messi várható góljainak száma, ehhez képest volt csak egyszer eredményes akcióból.

(Tehát, a helyzeteinek minőségét tekintve átlagban 4,33 gólt kellett volna szereznie a 46 kapuralövésből, de csak egyszer talált be.)

Bár még csak a szezon harmadához közelítünk, óriási a visszaesés az előző évekhez képest.

szezonnpxGakciógólok
2017/1822,342
2018/1925,646
2019/2019,226
2020/214,71

A The xG Philosophy Twitter-oldal statisztikája szerint Messié a legrosszabb npxG-gól arány a spanyol bajnokságban és a második leggyengébb az öt topliga összes játékosát tekintve. (A legrosszabb teljesítmény a Lyonban futballozó Moussa Dembélé nevéhez fűződik, akinek 3,89-es npxG érték mellett nulla gólja van.)A kimerültség újabb jele, hogy Ronald Koeman kihagyta Messit a Dinamo Kijev elleni BL-keretből, a vezetőedző szerint túl nagy terhelésnek van kitéve, pihennie kell. Az ukrajnai mérkőzés megfelelő alkalomnak tűnik, hiszen a La Ligával ellentétben a Bajnokok Ligájában eddig hibátlan a Barca és kedden már egy döntetlennel is, de győzelemmel biztosan továbbjut csoportjából.

Az már egy másik kérdés, hogy ez a néhány nap elegendő lesz-e Messi felfrissítésére.

adatok forrása: fbref.com