×

Nyugodj békében, legenda! - Diego Maradonától búcsúzik a világ

A szerdán, 60 éves korában elhunyt Diego Maradonát gyászolja a futballvilág.

"Gyászolunk, úgy érezzük magunkat, mint egy bokszoló, akit kiütöttek, teljes a sokk" - mondta Nicola Lombardo, a Napoli szóvivője.Alberto Fernández argentin köztársasági elnök háromnapos nemzeti gyász hirdetett. „Elvittél minket a világ legmagasabb pontjára, és tettél minket rendkívül boldoggá. Te voltál a legnagyobb közülünk. Köszönet, hogy velünk voltál, Diego. Hiányozni fogsz egész életünkben” – írta a politikus.Pelé: "Remélem, egyszer együtt focizunk majd fenn az égben."Cristiano Ronaldo: "Ma elbúcsúzom egy barátomtól, a világ pedig egy halhatatlan zsenitől. A valaha volt legjobb, egy utánozhatatlan varázsló voltál. Túl korán távoztál, de páratlan örökséget hagysz magad után. Nyugodj békében, soha nem felejtünk el."Lionel Messi úgy vélekedett, ez egy szomorú nap hazája, Argentína és a futball számára. „Elhagyott bennünket, de nem ment el, mert Diego örök. Emlékszem a csodaszép vele töltött pillanatokra, és részvétemet küldöm családjának és barátainak” – írta közösségi oldalán a Barcelona argentin ásza. 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

Leo Messi (@leomessi) által megosztott bejegyzés


A brazil Neymar kijelentette, mindig emlékezni fog Maradonára. „Nagy örökséget hagytál ránk, a labdarúgás köszönetet mond neked.” 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

Neymar Jr Site (@neymarjrsiteoficial) által megosztott bejegyzés
Gary Lineker, az angolok korábbi válogatott csatára közölte, az elhunyt világbajnok generációjának legjobbja volt. „Alighanem minden idők legjobbja volt. Áldott, de zilált élete után remélhetőleg békét talál isten kezei között” – tette hozzá.

Marta, a többször is a világ legjobb női labdarúgójának megválasztott brazil csillag szerint Maradona egy isten volt a labdával. „Történelmi legenda, aki mindannyiunkat inspirált” – tette hozzá.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség UEFA elnöke arról nyilatkozott, hogy nemrég még kommunikált Maradonával. „Minden jót kívántam neki, és most óriási sokként ért a hír. Csodás játékos volt, aki zsenialitásával és karizmájával is kiemelkedett. Hős volt Argentínában és Nápolyban, aki fiatal és idős szurkolókat is lelkesíteni tudott” – tudatta a szlovén sportdiplomata.

Farhan Haq, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a szóvivője azt mondta, nemrég beszélt Maradonával. „Sokak véleményét tolmácsolom, amikor úgy érzem, néha mintha megérintette volna Diegót isten keze.”

A Bajnokok Ligája szerda esti mérkőzései egyperces gyászszünettel kezdődnek - jelentette be az UEFA.Az Ajax argentin futballistája, Nicolás Tagiafico Maradona híres bemelegítésével emlékezett meg, még a zenét is bejátszották a teljesség kedvéért.A Juventus egy pazar gólt felelevenítve állított emléket az egykori nagy riválisnak.Ferenc pápa a halálhírről értesülve közölte, hogy imába foglalta honfitársának a nevét, és megemlékezett a találkozásaikról. A Vatikán közölte, hogy az egyházfő az elmúlt napokban is imádkozott Maradonáért, amikor meghallotta, hogy a korábbi labdarúgónak egészségi problémái vannak. A futballrajongó hírében álló Ferenc pápa a többi között 2014-ben találkozott a futballcsillaggal egy privát audiencia keretében. Legutóbb 2016-ban beszéltek egymással telefonon.

Diego Maradona és Ferenc pápa 2014. szeptember 4-én a Vatikánban (Fotó: EPA/L'Osservatore Romano)Gianni Infantino FIFA-elnök azt mondta, sokan Maradona miatt lettek a labdarúgás szerelmesei. „Megismételhetetlen, amit ő tett a sportágért. Örök hálával tartozunk neki, amiért elvarázsolt bennünket a tehetségével, és amiért olyan egyedi volt. Minden futballmesében kiemelt helye lesz” – fűzte hozzá.

Magic Johnson olimpiai és ötszörös NBA-bajnok kosaras szerint a világ elvesztette a valaha élt egyik legnagyobb futballistáját. „Életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor találkoztam vele” – emlékezett vissza a Los Angeles Lakers legendája.Michel Platini, a franciák Európa-bajnoka kiemelte, hogy Maradona minden technikai készséggel rendelkezett. „Megvolt mindene: bal láb, kontroll, lövés, gyorsaság. Azért, hogy elkerülje az ember a levadászást, a 70-es és 80-as években nagyon gyorsnak kellett lennie. Ő pedig futott és cselezett, cselezett, cselezett” – jelentette ki a korábbi UEFA-elnök.