×

Maradona, az ördöngös zseni vb-statisztikái egészen páratlanok

A jó ló a verseny napján fut igazán jól, tartja a mondás, ha pedig valaki, hát Diego Maradona a futball legnagyobb színpadán (is) bizonyította páratlan tehetségét. Az argentinok szerdán elhunyt legendájának vb-statisztikái magukért beszélnek.

Maradona
Ha nem is érte váratlanul, de mindenképp megrázta a futballvilágot, hogy az argentinok 60 éves legendája, minden idők egyik legjobb labdarúgója, Diego Armando Maradona szerdán örökre lehunyta a szemét.

A zseniális támadó középpályás színes és sikeres karrierje talán legemlékezetesebb alakítását az 1986-os mexikói világbajnokságon nyújtotta, az Opta statisztikái pedig egyértelműen bizonyítják, hogy a világbajnokságokat górcső alá véve milyen nehéz örökséget hagyott hátra a legendás tízes.

Maradona 21 és 33 éves kora között zsinórban négy világbajnokságon (1982, 1986, 1990, 1994) szerepelt, ezeken 21-szer lépett pályára (győzelmi aránya ezeken több mint 50 százalékos), amivel hazájában rekorder, megelőzve Javier Mascheranót (20) és Lionel Messit (19).

Az isteni Diego Karl-Heinz Rummenigge (NSZK, 1982, 1986) és Dunga (Brazília, 1994, 1998) mellett a harmadik olyan labdarúgó, aki elmondhatja magáról, hogy két vb-döntőben is csapatkapitányként vezethette pályára hazája válogatottját.

Hogy milyen kirobbanó formában játszott a ’86-os, végül argentin győzelemmel zárult Mundialon azt mi sem példázza jobban, hogy tíz gólból vette ki a részét (mögötte az ebben a tekintetben második legjobb is csak hat gólban működött közre), amihez fogható teljesítménnyel azóta egyetlen futballista sem tudott előrukkolni egy adott világbajnokságon belül.Huszonegy vb-fellépésén egyébként nyolc találatot készített elő - az 1966-os torna óta senki nem jegyez többet.

A legtöbb vb-gólpassz (1966 óta):
Diego Maradona (argentin) - 21 meccs/8 gólpassz
Grzegorz Lato (lengyel) - 20 meccs/7 gólpassz
Pierre Littbarski (német) - 18 meccs/7 gólpassz
Thomas Müller (német) - 16 meccs/6 assziszt
Pelé (brazil) - 8 meccs/6 gólpassz
David Beckham (angol) - 13 meccs/6 gólpassz
Bastian Schweinsteiger (német) - 20 meccs/6 gólpassz
Francesco Totti (olasz) - 11 meccs/6 gólpassz
Thomas Hässler (német) - 14 meccs/6 gólpassz

Ami a vb-ken elért gólok számát illeti, az argentinok közül csak Gabriel Batistuta büszkélkedhet többel (10) Maradonánál, aki nyolc vb-találatot szorgoskodott össze - itt érdemes megjegyezni, hogy Batistuta klasszikus kilences, azaz vérbeli csatár volt, míg a legendás ballábas egy picit visszavontabban játszott -, és egyike annak a három argentin labdarúgónak, aki három különböző vb-n is betalált (1982, 1986, 1994). Rajta kívül ezt csak Messi (2006, 2014, 2018) és Batistuta (1994, 1998, 2002) mondhatja el magáról.

Maradona (jobbra) tarthatatlan volt az 1986-os világbajnokságon (MTI/LVB/AP)Hogy mennyire nehéz volt tartani a gyors és ördöngösen cselező Maradonát, arra álljon itt egy beszédes statisztika: 152 szabadrúgást ítéltek meg az ellene elkövetett szabálytalanságok miatt, ebben az összevetésben mögötte a brazilok támadója, Jairzinho a második 64-gyel.

Élmény volt nézni, ahogy vezette a labdát és cselezte ki egyre-másra az ellenfeleket, mestere volt a műfajnak, a '86-os viadalon például egyetlen futballista sem vert meg több ellenfelet egy az egyben - neki ez Mexikóban 53-szor sikerült, ami elképesztő adat. Az angolok elleni negyeddöntőben szerzett legendás, félpályás szólóját követő gólja előtt négy védőt tett lóvá és hagyott maga mögött. Az évszázad találatának választott gól előtt 51 métert nyargalt a labdával tíz másodperc alatt - az 1966-os vb óta csupán négy ilyen gól született, mikor egy játékos ekkora távot tett meg, mielőtt betalált.

A 2018-as tornáig Maradona volt a világbajnokságok történetének legtöbb sikeres cselét bemutató játékos (105), ezt a rekordot éppen honfitársa, a szintén zseni Messi döntötte meg, ő jelenleg 110-el áll.