Tiranában lesz a jövőre induló európai kupa első döntője

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közlése szerint Tiranában rendezik majd a harmadik számú nemzetközi kupasorozat, az Európa Konferencia-liga döntőjét 2022 májusában.

UEFA Konferencia-liga (Forrás: UEFA) UEFA Konferencia-liga (Forrás: UEFA)
A 2019 novemberében átadott, 22 500 férőhelyes Arena Kombetaréban ez lesz az első nemzetközi kupafinálé.

Az Európa Konferencia-ligát azért hozta létre az UEFA, hogy azok a csapatok is folytathassák nemzetközi kupaszereplésüket, amelyek a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában sem jutnak el a csoportkörig.

Az Európa Konferencia-ligában mind az 55 UEFA-tagországból indulnak együttesek, amelyek közül egy sem lesz automatikusan főtáblás, a selejtező bajnoki ágáról öt, a nem bajnoki ágáról 17 együttes, az Európa-liga kvalifikációjának rájátszásából pedig tíz vesztes érkezik. A résztvevő 32 csapat nyolc négyes csoportban szerepel majd, a győztesek bejutnak a nyolcaddöntőbe, míg a csoportmásodikok az Európa-ligából érkező csoportharmadikokkal vívnak rájátszást a legjobb 16 közé kerülésért.

A lebonyolítás azt is jelenti, hogy egy csapat akár mindhárom nemzetközi kupasorozatban is szerepelhet egy idény alatt.


Az UEFA korábban azt közölte, hogy az Európa Konferencia-ligában 15 hét alatt 141 mérkőzést játszanak majd, a csütörtöki találkozókat 18.45 és 21 órai kezdési időponttal rendezik meg.
Az Európa Konferencia-liga győztese a következő idényben az Európa-liga főtábláján szerepel majd, ebben a sorozatban 2021-től 48 helyett 32 együttes vesz majd részt a csoportkörben.