Csalással szerezhetett olasz nyelvvizsgát Luis Suárez - vizsgálat indult

Raffaele Cantone olasz legfőbb ügyész szerint a Juventus labdarúgócsapata is segített Luis Suárez szeptemberi nyelvvizsgájánál, amelynek kapcsán egyetemi tisztségviselőket függesztettek fel.

A nyelvvizsga az uruguayi játékos honosításához kellett - felesége olasz származású -, ami a Juventusnak azért áll érdekében, mert nyáron meg akarta szerezni a támadót, aki így nem számított volna Európai Unión kívülinek, és a megengedett kvótaszámot nem növelné.

Szeptemberben Luis Suárez sikeresen letette a vizsgát egy perugiai egyetemen, de azt követően nem sokkal az olasz sajtóban már felvetődött a gyanú, hogy kedvezményes eljárásban részesült. A vizsgáztató a teszt után közölte, hogy a Suárez 15 perc alatt megszerezte az állampolgársághoz szükséges középfokú B1-es képesítést, mivel csak a vizsga szóbeli részét tette le.

Cantone közölte, a nyelvvizsga tesztjének tartalmát előzetesen eljuttatták Luis Suárezhez, míg vizsgájának eredményét és annak pontszámát is előre meghatározták, hogy megfeleljen a Juventus kívánságának. Hozzátette, a torinói együttes még a legmagasabb intézményi szinteken is tett lépéseket annak érdekében, hogy Suárez állampolgársági ügyét felgyorsítsák.

Az ügyész kiemelte, vizsgálják annak lehetőségét is, hogy az egyetemhez nem tartozó személyek követhettek-e el bűncselekményt az ügyben.

Az érintett egyetem - ahol négy tisztségviselőt nyolc hónapra felfüggesztettek -, valamint péntek kora este kiadott közleményében a Juventus is tagadta a jogsértést. A torinói egyesület azt is közölte, hogy az ügyben Fabio Paratici sportigazgatóval szemben rendőrségi vizsgálat indult, de meglátásuk szerint az majd tisztázza a sportvezető szerepét.

A 33 éves Luis Suárez a nyáron hat év után hagyta el a Barcelonát, majd szeptemberben 2022 nyaráig végül az Atlético Madridhoz írt alá, közben a Juventus egy évre kölcsönvette középcsatárnak a 28 éves Álvaro Moratát az Atléticótól.