Musorujsag
Élő Eredmények

Egy ismeretlen pincér kedvessége kulcsszerepet játszott a portugálok Eb-győzelmében

m4sport.hu
Pepét, a Real Madriddal háromszoros BL-győztes hátvédet egyetlen futballkedvelőnek sem kell bemutatni, de azt talán kevesen tudják, a brazil születésű futballista hogyan került Portugáliába és milyen momentumok befolyásolták, hogy végül ne a brazil válogatottat válassza.
Fotó: EPA/Filip Singer

Pepe a portugál Expressónak adott interjúban elevenítette fel Portugáliába érkezése történetét.

2001-ben, 18 évesen érkezett Európába, a Marítimo igazolta le a brazil Corinthians Alagoano együttesétől, méghozzá ingyen.

Amikor leszállt a repülőről, öt órát kellett várakoznia a csatlakozásra, a Madeirára tartó repülőgépre.

Mindössze 1500 forintnak megfelelő pénz volt nála.

„Vennem kellett egy telefonkártyát, mert fel kellett hívnom édesanyámat, hogy rendben megérkeztem. A másik választásom az lett volna, hogy veszek valami ételt, de anyám nyugalma fontosabb volt.”

„Reggel hatkor érkeztem, 11-kor indult a következő gépem. Nagyon éhes voltam, muszáj volt valamit szereznem, bementem egy étterembe és megkérdeztem az egyik alkalmazottat, kaphatok-e valamit enni.”

„»Rengeteg ételünk van«, felelte a pincér, mire válaszoltam, hogy nincs nálam pénz. Eltűnt, nem sokkal később visszajött, és a kezembe nyomott egy szendvicset.”

„Nagy hatással volt rám ez a gesztus, ettől a pillanattól kezdve mindig fontos volt számomra, hogy amikor csak tudok, segítsek másoknak. Annak a pincérnek fogalma sem volt, ki vagyok, mégis segített. Nagyon sajnálom, hogy én sem tudom, ki ő. Kedvessége nemcsak az éhségemet csillapította, de jobb emberré is váltam tőle. Attól a naptól kezdve biztosan tudtam, számomra a portugál válogatott az első számú választás.”

Pepe 2001 és 2004 között szerepelt a Marítimóban, majd 2 millió euróért a Portóhoz igazolt, ahol világszerte ismert és elismert középhátvéd lett, 2007-ben már 30 millió eurót fizetett érte a Real Madrid.

Édesapja állítása szerint 2006-ban megkereste Dunga, az akkori brazil szövetségi kapitány, de Pepe visszautasította a lehetőséget. 2007 novemberében debütált a portugál válogatottban, azóta 113 mérkőzésen lépett pályára.

2016-ban oszlopos tagja volt az Európa-bajnoki címet nyerő csapatnak, sőt, a franciák ellen 1-0-ra megnyert döntő legjobb játékosának választották.

A torna után Cristiano Ronaldo azt mondta: „Pepe volt a 2016-os Eb legjobb játékosa”.

Így játszott hát fontos szerepet egy ismeretlen pincér kedvessége a portugál válogatott történetének legnagyobb sikerében.

További tartalmak